Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Echipajele de intervenție au gestionat peste 32.000 de situații de urgență în luna septembrie

ro

11 Oct, 2023 12:46 686 Marime text
Foto: ISU Delta TulceaInspectoratul General pentru Situații de Urgență rămâne concentrat pe două obiective cheie: garantarea securității cetățenilor și protejarea comunităților. Întrucât situațiile de urgență variază în complexitate și intensitate, instituția noastră continuă să-și adapteze rapid bunele practici pentru a asigura dezvoltare instituțională în domeniile prevenire, pregătire și intervenție.

Prevenire

Potrivit IGSU, în perioada 01-30 septembrie a acestui an, la nivel național, inspectorii de prevenire au desfășurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi din domeniile comerţ, alimentaţie publică, agrement, precum și la alte categorii de obiective.

„Astfel, pe parcursul acestei perioade, la nivel național, inspectorii de prevenire au desfășurat 4.227 controale, în urma cărora au fost aplicate 10.358 avertismente și 2.661 amenzi, în cuantum de 19.002.807 lei. Totodată, specialiștii IGSU au prelucrat personalul aflat la locul de muncă în ceea ce privește asigurarea intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere. 

În același interval de timp, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate 3.522 de activități de instruire și informare preventivă la care au participat 23.398 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, participanții au fost instruiți asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care trebuie să îl adopte în diferite situaţii de urgenţă.

Caravana SMURD „Fii pregătit” și Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență au continuat traseele stabilite, astfel că, în cursul lunii septembrie, aceste mijloace de mobilitate au ajuns în 3 județe din țară (Alba, Brașov, Prahova) și în municipiul București. Cu această ocazie,  aproape 4.600 de persoane, dintre care 3.538 elevi, au luat parte la acțiunile de prevenire și s-au familiarizat cu măsurile de prim ajutor și cu modul de comportare ce trebuie adoptat premergător, în timpul și după producerea unei situații de urgență“ - conform IGSU.


Intervenţie

Din punct de vedere operațional, echipajele de intervenție au gestionat cu eficiență 32.012 situații de urgență la nivel național, 25.237 dintre acestea fiind  misiuni de acordare a  măsurilor de prim ajutor. 

De asemenea, în perioada de referință, echipajele operative au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 2.453 incendii înregistrate la nivel național, precum și în alte 4.103 acțiuni destinate protecției comunităților și asistența persoanelor care aveau nevoie de sprijinul salvatorilor. Din totalul incendiilor, 1.472 de intervenții au fost la arderi necontrolate.

Totodată, echipajele de descarcerare au intervenit la 219 accidente rutiere, în timp ce pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor au asistat medical 24.362 de persoane aflate în dificultate, iar 123 au fost salvate din medii ostile vieţii.

Pregătire

Creșterea gradului de pregătire a structurilor IGSU și eficiența intervenție, în sistem integrat, rămân o prioritate pentru instituția noastră, sens în care, în luna septembrie au fost organizate și desfășurate peste 260 exerciții pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență generate în principal de următoarele riscuri: incendii, cutremure de pământ, accidente, avarii, explozii, incendii în activități de transport, alunecări de teren sau accidente la obiective de tip SEVESO. 21  dintre aceste exerciții au fost desfășurate cu forțe și mijloace în teren.

Totodată, o delegație a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a participat la conferința de planificare a exercițiului internațional  -„DPPI FLEX 2023”,  care a avut loc în districtul Brčko, Bosnia și Herțegovina. Activitatea a fost organizata de DPPI SEE - Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe, în perioada 18-21.09.2023.

De asemenea, în perioada 24-30 septembrie, 18 pompieri militari din cadrul IGSU  și unitățile subordonate au participat la cea de-a patra serie de pregătire în domeniul stingerii incendiilor la nave aflate pe mare/pe râuri și a executării misiunilor de căutare-salvare și recuperare din apă a persoanelor. Activitatea s-a desfășurat la Centrul de Formare a competențelor MA-CO din Hamburg, Germania și a presupus atât activități teoretice, cât și practice, într-unul dintre cele mai moderne centre de pregătire din Europa.

****** 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă manifestă permanente preocupări pentru asigurarea și menținerea climatului de siguranță la nivelul comunității și încurajarea dezvoltării comportamentului preventiv în rândul tuturor categoriilor de public. 

Citește și: 

Incendiu la o casă de locuit din Dulcești, județul Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii