Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţiile din spatele partidelor politice scapă turma PDL şi PNL, activitate zero, sedii ultracentrale

ro

03 Aug, 2011 20:00 3370 Marime text
cap_5.jpgLa începutul anilor '90, în conformitate cu Legea partidelor Politice, Partidul Democrat pe atunci a primit şi a cumpărat sediul din strada Lahovari, mai cunoscut publicului constănţean amator de distracţii ca sediul Clubului „Doors", patronat de Mircea Boldea, administratorul GMB Computers.

Odată cu venirea la conducerea PD a lui Stelian Duţu, s-a renunţat la sediul respectiv „pentru că nu era propice desfăşurării activităţii unui partid, era o hală în care nu avem ce să amenajăm", povesteşte fostul lider democrat. Tot la începuturile anilor '90, PD şi-a înfiinţat o fundaţie - „Noua democraţie", care urma să deruleze o serie de activităţi în sprijinul partidului şi, eventual, să atragă şi eventuale finanţări din sponsorizări, chestiune pe care partidul nu avea cum s-o rezolve, fiind ilegal. Aflat în buricul târgului, sediul a fost cedat prin-un contract de colaborare Fundaţiei care la rândul său l-a închiriat către GMB Computers cu 10 euro/mp/lunar. Facem precizarea că sediul cu pricina are o suprafaţă de aproximativ 500 de mp, iar fondurile rezultate erau transferate în contul Fundaţiei, iar mai departe erau folosite în tot felul de acţiuni organizate de partid. Începând cu anul 2006, preşedinte al Fundaţiei Noua Democraţie a devenit Constantin Chirilă al cărui vis, spune deputatul, a fost „să mutăm partidul şi fundaţia în sediul nostru şi să nu ne mai mutăm cu chirie de colo, colo". 2006 a fost şi anul în care sediul PD de pe strada Tudor Vladimirescu a fost retrocedat, moment la care conducerea partidului a dorit să revină în spaţiul de pe Lahovari. „Am purtat o discuţie cu domnul Boldea şi le-am spus că nu avem unde să stăm şi vrem să ne mutăm în sediul nostru, însă ni s-au adus câteva argumente tehnice şi am convenit să lăsăm în continuare GMB în spaţiul de pe Lahovari, cu condiţia să fim ajutaţi să ne mutăm în altă parte. Boldea ne-a găsit spaţiul de pe Bulevardul 1Mai", mai susţine Chirilă.

sedii_-_Constantin_Chirila_Gigi_Chiru.jpg

„Sediul de pe 1 Mai este un barter. Vrem să ne mutăm în sediul partidului"

Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru susţine că, în cel mult două luni, organizaţia judeţeană se va muta cu arme şi bagaje în spaţiul din Lahovari, acesta fiind destul de generos pentru a se amenaja atât birouri, cât şi o sală de conferinţe. Chiru a precizat că nu ştie dacă Fundaţia partidului mai funcţionează şi nici cine o conduce, interesul său fiind să mute partidul în casa sa, acolo unde ar fi trebuit să stea de la început. „Vom amenaja sediul cu banii din cotizaţii şi cu sprijinul colegilor care deţin firme de construcţii, eu sper ca, în două luni de zile, să ne mutăm acolo, în centrul oraşului, unde este locul unui partid de talia noastră. Vom face şi toate formalităţile legale deşi dacă această fundaţie de care vorbiţi este a partidului nu se mai pune problema hârtiilor", a precizat Chiru.

Boldea de la GMB şi graba PDL-iştilor

sedii_-_sediu_romstal.jpg

„Nu pot să spun că am fost daţi afară din spaţiu, deşi eram cu chiria la zi. Pot să spun că ne-a fost foarte greu să comunicăm cu toate conducerile pe care le-a avut PDL de-a lungul timpului. E adevărat că au venit şi ne-au spus că vor să se mute, contractul de închiriere se apropia oricum de final şi trebuia să facem şi câteva investiţii care nu rentau pentru că noi eram chiriaşi", susţine Boldea.

Fundaţia Brătianu face schimb de sediu cu organizaţia PNL

Nu doar democrat-liberalii au o fundaţie care îi ajută să se mute în buricul târgului. Norocoşi sunt şi liberalii care au decis să facă un schimb de sedii între Fundaţia Brătianu, cadorisită anul acesta de Consiliul Local Municipal Constanţa cu un sediu pe Bulevardul Ferdinand nr. 49 şi sediul organizaţiei judeţene a PNL, adăpostit de bătrânul bloc turn din zona Gării Constanţa. Solicitarea schimbului de sedii a fost transmisă Consiliului Local pentru întocmirea formalităţilor necesare încă de la sfârşitul anului trecut. Spaţiul din imediata apropiere a sediului PNŢCD, un alt partid cu sediu ultracentral prin care bate vântul este unul mai mare decât cel în care funcţionează la acest moment organizaţia PNL Constanţa, având 350 metri pătraţi. Sediul în care se va muta PNL-ul până la următoarele alegeri, după cum susţine vicepreşedintele liberal Ovidiu Cupşa este închiriat de Asociaţia I.C. Brătianu pentru Promovarea Ideilor Liberale în Societatea Românească din aprilie 2005.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii