Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Black Sea Oil & Gas anunţă demararea Proiectului de Dezvoltare a Gazelor Naturale Midia din Marea Neagră

ro

08 Feb, 2019 00:00 2454 Marime text

Compania Black Sea Oil & Gas SRL anunţă că va solicita de la Autoritatea Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral aviz de gospodărire a apelor pentru „Activităţi de cercetare geofizică offshore“, propuse a fi amplasate pe platforma continentală a Mării Negre, de-a lungul viitoarei conducte de alimentare din amonte. Această investiţie este nouă.
 
Solicitarea de aviz este conformă cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Persoanele care doresc sa obţină informaţii suplimentare cu privire la solicitarea avizului de gospodărire a apelor pot contacta solicitantul de aviz. De asemenea, cei care doresc să transmită observaţii, sugestii şi recomandări se pot adresa solicitantului.
 
De altfel, într-un comunicat de presă, Black Sea Oil & Gas SRL, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International B.V., a anunţat aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) cu o valoare de 400 de milioane de dolari, localizat în zona românească a Mării Negre.
 
Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că Black Sea Oil & Gas SRL şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene.
 
Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră. Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.
 
O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SN TGN Transgaz SA („Transgaz”) la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.
 
Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producţie de gaze naturale, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani. Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore SRL („GSP”).
 
Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie. BSOG confirmă că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru Proiectul MGD provin din România. Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG şi procurarea echipamentelor.
 
Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG, a declarat: „Proiectul MGD este unul de pionierat, cu multe reuşite realizate în premieră în România. Împreună cu partenerii noştri de concesiune, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care l-am primit pe parcurs din partea instituţiilor din România, Transgaz, comunităţii noastre din Corbu şi contractorilor, care a fost vital pentru obţinerea deciziei finale de investiţie. Aşteptăm cu nerăbdare să construim şi să punem în funcţiune acest proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României”.
 
Mai mult, Black Sea Oil & Gas, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, au anunţat, la finalul anului trecut, că au acordat firmei Grup Servicii Petroliere (GSP) Offshore, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore şi onshore în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), din platforma continentală a Mării Negre aparţinând României. Lucrările au constat în serviciile de proiectare, achiziţie, construcţie, instalare şi punere în funcţiune ("EPCIC"). De asemenea, contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare are o valoare de 400 de milioane de dolari. BSOG a anunţat, de asemenea, recent, că a semnat cu Transgaz un contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul Midia (MGD). Totodată, BSOG a anunţat semnarea la Paris a acordului de vânzare a gazelor naturale cu Engie, prin intermediul filialei sale Engie Energy Management România, pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Midia.
 

Date despre companii

 
Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.
 
Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producţiei, achiziţiei, distribuţiei şi vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017, grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de reţea de distribuţie în 39 de municipalităţi deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajaţi. Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
 
Petro Ventures, un grup privat de investiţii, deţine o participaţie de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
 
Citeşte şi:
 
Accept pentru Black Sea Oil&Gas de la ACROPO pentru Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia din Marea Neagră (document)
 
Black Sea Oil & Gas a primit răspuns de la APM Constanţa pentru conducta de la Corbu
 
Dezbatere publică pentru proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia realizat de Black Sea Oil & Gas SRL
 
Black Sea Oil & Gas solicită acord de mediu pentru organizarea de şantier în comuna Corbu. Va înfiinţa o staţie de tratare a gazelor
 
Black Sea Oil & Gas SRL a solicitat aviz pentru o conductă de alimentaţie din amonte în comuna Corbu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii