Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:03 03 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APM Constanța anunț cu privire la asfaltarea drumului de acces principal către Stația de Tratare Gaze din Proiectul Midia

ro

02 May, 2025 17:00 275 Marime text
  • Publicul interesat poate consulta documentația aferentă proiectului atât la sediul APM Constanța (str. Unirii nr. 23), cât și la sediile companiilor implicate
 
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța a anunțat public depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru un nou proiect de infrastructură energetică: „Asfaltare drum de acces principal la Stația de Tratare a Gazelor (STG) – parte a Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia și realizare parcare autoturisme”, ce urmează să fie realizat în comuna Corbu, județul Constanța.
 
Proiectul este propus de consorțiul format din Black Sea Oil & Gas S.A. (BSOG), Petro Ventures Resources S.R.L. și Gas Plus Dacia S.R.L., care dețin și administrează Proiectul Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, ce include zăcămintele de gaze naturale Ana și Doina.
 
Publicul interesat poate consulta documentația aferentă proiectului atât la sediul APM Constanța (str. Unirii nr. 23), cât și la sediile companiilor implicate, toate cu sediul în București. Solicitarea vine în contextul continuării dezvoltării infrastructurii necesare pentru exploatarea eficientă și în condiții de siguranță a resurselor din perimetrul XV Midia.
 
Despre companiile implicate
 
BSOG este o companie independentă de energie, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Compania se concentrează pe dezvoltarea resurselor de gaze naturale în România, contribuind la tranziția energetică a Uniunii Europene către neutralitatea climatică. În cadrul Proiectului Midia, BSOG are o participație de 70% și rolul de operator desemnat.
 
Petro Ventures Resources S.R.L., parte a unui grup privat de investiții, deține o participație de 20%, în timp ce Gas Plus Dacia S.R.L., filiala locală a Gas Plus – al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia – are o participație de 10%.
 
Proiectul de asfaltare a drumului de acces și realizarea unei parcări pentru autoturisme vine în sprijinul operațiunilor logistice și de siguranță aferente Stației de Tratare a Gazelor, un obiectiv esențial în lanțul de producție și livrare a gazelor naturale din zona litoralului românesc.
 

Această inițiativă consolidează rolul României în asigurarea independenței energetice regionale și alinierea la obiectivele UE privind reducerea emisiilor de carbon.
 
Proiectul Midia Gas Development (MGD)
 
MGD este primul proiect offshore de producție de gaze naturale dezvoltat în România în ultimele trei decenii. Acesta include exploatarea zăcămintelor Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, în care BSOG deține o participație de 70%, alături de Petro Ventures Resources SRL (20%) și Gas Plus Dacia SRL (10%).
 
Proiectul constă în săparea a cinci sonde de producție, instalarea unei conducte submarine de 121 km și a unei conducte terestre de 4,1 km, care transportă gazul către stația de tratare amplasată în zona Vadu. Se estimează că instalațiile din zăcămintele Ana și Doina au o capacitate de producție de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României
 
Proiecte de biometan și îngrășăminte organice

 
BSOG Energy, subsidiară a BSOG, dezvoltă proiecte de producere a biometanului în România. Unul dintre acestea este o unitate de producție combinată de biometan și îngrășăminte organice, cu o capacitate de 57 MW de biometan și peste 250.000 de tone de îngrășăminte organice pe an, realizată în parteneriat cu compania Unigrains Trading. Investiția totală este estimată la peste 65 de milioane de euro, iar execuția proiectului va dura aproximativ 2 ani.
 
De asemenea, BSOG colaborează cu DN Agrar pentru dezvoltarea unei centrale de producție de biometan cu o capacitate de 15 MW, prima de acest fel în România. Proiectul, estimat la 30 de milioane de euro, are ca scop integrarea biometanului în rețelele existente de conducte și reducerea emisiilor de carbon.
 
Coridor energetic pentru energie eoliană offshore
 
În iulie 2023, BSOG și partenerii săi din proiectul MGD au demarat procesul de autorizare pentru un coridor energetic în Marea Neagră, cu o capacitate proiectată de 3 GW și o lungime de 126 km. Acest coridor ar fi primul de acest fel autorizat în sectorul românesc al Mării Negre și are scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene offshore la rețeaua națională de energie electrică (SEN). Se preconizează finalizarea procedurilor de reglementare până la mijlocul anului 2024.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și
Executorul judecătoresc Bogdan Ionică scoate la vânzare peste 1,5 milioane de acțiuni deținute de Ion Grecu

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii