Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:04 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost numită „Afacerea secolului“ în materie de retrocedări Cum va arăta City Park Mall după extinderea planificată de NEPI (galerie foto)

ro

18 Mar, 2015 00:00 7741 Marime text
Lucrările pentru extinderea City Park Mall Constanţa au început. NEPI promite că în luna iunie va fi deschis sky level-ul cu multiplexul Cinema City și restaurante, urmând ca în decembrie să fie inaugurată noua aripă a complexului.
 
Fondul sud-african de investiţii NEPI (New Europe Property Investments), unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, a început lucrările la extinderea City Park Mall Constanţa. Potrivit unui comunicat remis de Mihaela Sandu, director Marketing în cadrul NEPI, planul de extindere se va desfăşura în două etape, în luna iunie fiind programată deschiderea sky level-ului, cu multiplexul Cinema City și restaurante. Autorizaţiile pentru demararea etapei a doua de dezvoltare au fost obţinute, iar noua aripă este deja în lucru. Termenul stabilit pentru deschiderea acesteia este luna decembrie a acestui an. În luna iunie, va fi inaugurat multiplex-ul dezvoltat de Cinema City. Noul cinematograf va dispune de zece săli digitale performante, dintre care o sală echipată cu tehnologie 4Dx. Această tehnologie permite activarea tuturor celor cinci simţuri cu ajutorul scaunelor hi-tech mobile şi al efectelor speciale sincronizate cu acţiunea de pe ecran. În timpul vizionării unui film 2D sau 3D, spectatorii vor simţi din plin vântul, ceaţa, fulgerele, baloanele de săpun, ploaia și mirosurile. Multiplexul Cinema City va avea o suprafaţă aproximativă de 2.400 mp și va putea găzdui în jur de 1.700 de spectatori în același timp. Pe același nivel cu multiplexul, va fi amenajată o zonă de restaurante cu specific internaţional şi fast-food-uri, care va veni în completarea zonei de food court existente. Din decembrie, cu ocazia finalizării etapei a doua de dezvoltare, constănţenii vor avea la dispoziţie mai multe branduri internaționale de fashion, majoritatea parteneri NEPI prezenţi şi în celelalte mall-uri din ţară. De asemenea, vizitatorii se vor putea antrena într-o nouă sală de fitness - World Class.

 Acte emise de municipalitate

Pe data de 5 martie, Primăria Constanţa a eliberat autorizaţia de construire nr. 357 pentru „Extindere imobil existent S+P+1e+Etaj tehnic complex comercial cu corp 2s+P+1E parţial şi terasă pentru parcaj şi organizare de şantier“. Investiţia este realizată de SC NEPI Five Property Development SRL conform contractului privind acordarea unor drepturi de superficie şi transferul drepturilor de construire şi dezvoltare. Actul emis de municipalitate a fost solicitat de SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL pentru NEPI Five Property Development SRL. Reamintim că, anul trecut, în luna noiembrie, Primăria Constanţa a emis şi certificatul de urbanism nr. 3371 pentru NEPI Five Property Development SRL în vederea devierii unei conducte şi relocării unui cămin de branşamente apă, în cadrul proiectului „Extindere centru comercial City Park Mall Constanţa“.

 Povestea a început în 2000

Încă din 2000, atunci când a fost făcută prima notificare privind retrocedarea terenului din Parcul Tăbăcărie, pe care s-a construit mai apoi City Park Mall, şi până în ultima zi a lunii mai 2008, atunci când primarul Radu Mazăre a inaugurat cu mare fast clădirea în formă de ambarcaţiune, au curs râuri de cerneală despre ceea ce ar putea fi numită „afacerea secolului“ la Constanţa în materie de retrocedări. Povestea a început în 2000, când Consiliul Local Constanţa vota, la iniţiativa primarului Mazăre, hotărârea 396, prin care se aproba construirea centrului comercial în Parcul Tăbăcărie, pe un teren de 43.500 mp, al cărui beneficiar era Holland Development Group SA. Retrocedarea terenului se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva şefului administraţiei publice locale, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, defunctul Basarab Popa (vărul primarului), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA spune că evaluarea s-a făcut într-un mod cu totul nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 de dolari, 63 de dolari şi 90 de dolari. Cu un început furtunos, mall-ul a ajuns, de la un plan al celor de la Holland Development Group, în portofoliul societăţii Neocity Group România, condusă de Elan (Emilian) Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu şi prieten declarat al primarului Radu Mazăre.

 
Neocity Group România îi are ca asociaţi pe Nimrod Ben Ami, dar şi societatea olandeză Fotostudio Ruiterman Mijdrecht B.V. De altfel, Ben Ami şi afacerea olandeză se află în spatele tuturor firmelor care stau la baza City Park Mall. Vorbim aici despre City Park Project, City Park Management şi Everest Investiţii şi Consultanţă.

 Ce spune Registrul Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, NEPI Five Property Development SRL a fost înfiinţată în anul 2013, având sediul social în municipiul Bucureşti, strada Barbu Văcărescu. Capitalul social subscris este de 10.000 de lei, integral vărsat, fiind compus din 1.000 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii firmei sunt: Ne Property Cooperatief UA (cu sediul social în Olanda, Amsterdam, Schiphol Boulevard 231), care deţine 999 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9% şi SC NEPI Bucharest Two SRL, care deţine o parte socială, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,1%. Administratorii societăţii sunt: Victor Semionov (născut în 1977, la Chişinău), Alexandru Morar (născut în 1983, la Târgu Mureş), Tiberiu Smaranda (născut în 1981, la Râmnicu Vâlcea). Activitatea principală a societăţii NEPI Five Property Development SRL vizează „consultanţă pentru afaceri şi management“. NEPI Bucharest Two SRL, cea care a achiziţionat, anul trecut, pentru fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), centrul comercial City Park Constanţa, a fost înfiinţată în anul 2007. Sediul social al NEPI Bucharest Two SRL se află în municipiul Bucureşti, strada Barbu Văcărescu. Cât priveşte capitalul social subscris, acesta este de 9.644.450 de lei, fiind compus din 964.445 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţi sunt NEPI Bucharest One SRL (cu sediul social în Bucureşti, strada Nicolae G. Caramfil), care deţine o parte socială, şi Ne Property Cooperatief UA (cu sediul social în Olanda, Amsterdam, Schiphol Boulevard 231), care deţine 964.444 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9999%. Administratorii societăţii NEPI Bucharest Two SRL sunt Tiberiu Smaranda, Alexandru Morar şi Victor Semionov. Activitatea principală, conform codificării CAEN, este „dezvoltare (promovare) imobiliară“. Fondul sud-african de investiţii NEPI a achiziţionat, în luna decembrie 2013, prin intermediul NEPI Four Real Estate Solutions şi NEPI Bucharest Two, centrul comercial City Park Constanţa, cu o suprafaţă închiriabilă brută de 29.284 de metri pătraţi de la SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL. Odată cu centrul comercial din Constanţa, cei de la NEPI au cumpărat şi proiectul de extindere. Din portofoliul NEPI mai fac parte Mall Promenada, Vulcan Value Center, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu şi alte centre comerciale în întreaga ţară, dar şi în Serbia şi Slovacia. Pe 23 aprilie, NEPI va inaugura cel mai nou mall din Bucureşti, în apropierea Arenei Naționale. NEPI mai deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din Bucureşti, City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj.

 

Citeşte şi

 Lucrările de extindere a City Park Mall, în linie dreaptă: Cum se poate dezvolta o afacere de succes pe teren retrocedat

Compania NEPI, în aşteptare: Constănţenii pot influenţa acordul de mediu pentru extinderea City Park Mall
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii