Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările de extindere a City Park Mall, în linie dreaptă Cum se poate dezvolta o afacere de succes pe teren retrocedat

ro

05 Mar, 2015 00:00 3455 Marime text
Societatea NEPI Five Property Development SRL, cea care a achiziţionat City Park Mall, a demarat prima etapă de extindere a centrului comercial City Park Mall Constanţa. 
 
Ieri, Primăria Constanţa a eliberat autorizaţia de construire nr. 357 pentru „Extindere imobil existent S+P+1e+Etaj tehnic complex comercial cu corp 2s+P+1E parţial şi terasă pentru parcaj şi organizare de şantier“. Investiţia este realizată de SC Nepi Five Property Development SRL conform contractului privind acordarea unor drepturi de superficie şi transferul drepturilor de construire şi dezvoltare. Actul emis de municipalitate a fost solicitat de SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL pentru Nepi Five Property Development SRL. Reamintim că, anul trecut, în luna noiembrie, Primăria Constanţa a emis şi certificatul de urbanism nr. 3371 pentru Nepi Five Property Development SRL în vederea devierii unei conducte şi relocării unui cămin de branşamente apă, în cadrul proiectului „Extindere centru comercial City Park Mall Constanţa“.

 Povestea mall-ului

Încă din 2000, atunci când a fost făcută prima notificare privind retrocedarea terenului din Parcul Tăbăcărie, pe care s-a construit mai apoi City Park Mall, şi până în ultima zi a lunii mai 2008, atunci când primarul Radu Mazăre a inaugurat cu mare fast clădirea în formă de ambarcaţiune, au curs râuri de cerneală despre ceea ce ar putea fi numită „afacerea secolului“ la Constanţa în materie de retrocedări. Povestea a început în 2000, când Consiliul Local Constanţa vota, la iniţiativa primarului Mazăre, hotărârea 396, prin care se aproba construirea centrului comercial în Parcul Tăbăcărie, pe un teren de 43.500 mp, al cărui beneficiar era Holland Development Group SA. Retrocedarea terenului se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva şefului administraţiei publice locale, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, de la Dinamo, Basarab Popa (vărul primarului), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA spune că evaluarea s-a făcut într-un mod cu totul nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 de dolari, 63 de dolari şi 90 de dolari. Cu un început furtunos, mall-ul a ajuns, de la un plan al celor de la Holland Development Group, în portofoliul societăţii Neocity Group România, condusă de Elan (Emilian) Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu şi prieten declarat al primarului Radu Mazăre, „paravan“ al acestuia când a venit vorba despre scandalul uniformei naziste. Neocity Group România îi are ca asociaţi pe Nimrod Ben Ami, dar şi societatea olandeză Fotostudio Ruiterman Mijdrecht B.V. De altfel, Ben Ami şi afacerea olandeză se află în spatele tuturor firmelor care stau la baza City Park Mall. Vorbim aici despre City Park Project, City Park Management şi Everest Investiţii şi Consultanţă.

 Ce spune Registrul Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, societatea NEPI Five Property Development SRL a fost înfiinţată în anul 2013, având sediul social în municipiul Bucureşti, strada Barbu Văcărescu. Capitalul social subscris este de 10.000 de lei, integral vărsat, fiind compus din 1.000 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt: Ne Property Cooperatief UA (cu sediul social în Olanda, Amsterdam, Schiphol Boulevard 231), care deţine 999 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9% şi SC NEPI Bucharest Two SRL, care deţine o parte socială, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,1%. Administratorii societăţii sunt: Victor Semionov (născut în 1977, la Chişinău), Alexandru Morar (născut în 1983, la Târgu Mureş), Tiberiu Smaranda (născut în 1981, la Râmnicu Vâlcea). Activitatea principală a societăţii NEPI Five Property Development SRL vizează „consultanţă pentru afaceri şi management“. Societatea NEPI Bucharest Two SRL, cea care a achiziţionat, anul trecut, pentru fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), centrul comercial City Park Constanţa, a fost înfiinţată în anul 2007. Sediul social al NEPI Bucharest Two SRL se află în municipiul Bucureşti, strada Barbu Văcărescu. Cât priveşte capitalul social subscris, acesta este de 9.644.450 de lei, fiind compus din 964.445 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţi sunt NEPI Bucharest One SRL (cu sediul social în Bucureşti, strada Nicolae G. Caramfil), care deţine o parte socială, şi Ne Property Cooperatief UA (cu sediul social în Olanda, Amsterdam, Schiphol Boulevard 231), care deţine 964.444 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9999%. Administratorii societăţii NEPI Bucharest Two SRL sunt Tiberiu Smaranda, Alexandru Morar şi Victor Semionov. Activitatea principală, conform codificării CAEN, este „dezvoltare (promovare) imobiliară“. Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a achiziţionat, în luna decembrie 2013, prin intermediul NEPI Four Real Estate Solutions şi NEPI Bucharest Two, centrul comercial City Park Constanţa, cu o suprafaţă închiriabilă brută de 29.284 de metri pătraţi de la SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL. Odată cu centrul comercial din Constanţa, cei de la NEPI au cumpărat şi proiectul de extindere.

 
Citeşte şi
 Afacere dezvoltată pe teren retrocedat: Au început lucrările de extindere a centrului comercial ridicat în Parcul Tăbăcărie (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii