Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

4 noiembrie Ziua bunului simț, virtute care se dezvoltă doar din voință proprie

ro

04 Nov, 2020 15:29 4296 Marime text
  • Astăzi, 4 noiembrie sărbătorim Ziua bunului simț, o zi în care are trebuie să ne aducem aminte dacă ne orientăm prin viață în urma unor norme ale conduitei binelui și al normelor de bun simț.
Poate ne vine greu să credem, însă felul în care mergem pe stradă, modul în care salutăm sau în care ne comportăm în familie și la serviciu ne reprezintă.

Bunul-simț este o construcție verbală folosită pentru a descrie ceea ce este considerat ca fiind larg acceptat de majoritatea oamenilor. Ideile și conceptele care sunt considerate de bun simț sunt acelea care se referă la experiența și interacțiunea umană (cum ar fi bunăvoința), și de aceea sunt posibil de intuit. În afara acestui domeniu, oamenii nu dețin nici o capacitate de a intui, cum ar fi comportamentul particulelor subatomice, sau manifestările fizice în condiții de viteză apropiate de viteza luminii, scrie wikipedia.org.

Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani, spunea Albert Einstein (1952).

Despre bunul simț putem spune multe, începând de la educația dată de către părinții și bunicii noștri, acele reguli simple și tradiționale poporului român, născute din înclinările și trebuințele fiecăruia, create categoric pentru buna armonie a tuturor, și până la explicațiile filozofice ce-l definesc drept o măsura a bunei creșteri, a bunei cuviințe și, bineînțeles, o măsură a respectului față de cei din jur.


"Zâmbetul, recunoștinta și rabdarea sunt atributele bunul simt, iar cu ele putem pleca la orice drum in viata. Ele conduc omul prin toate obstacolele, furtunile, dezamagirile. Ele sunt ca un extra-organ pe care noi trebuie sa-l purtăm cu noi. Prin ele experimentam liniștea vieții fara sa mai fim tulburati de orice furtuna din exterior. Astfel, mintea rămane curată, limpede și atentă la ce are în față, nu la ce este în departare. Bunul simt, acest limbaj al sufletului creste pana la ultima suflare, e o virtute care se dezvolta doar din vointa proprie.

Bunul simț ne lipsește când suntem nemultumiți. Observăm că toti suntem in cautare de o casa mai mare, o mașina mai mare, un job mai bine plătit, bani mai multi, și lucrurile exterioare nu se vor sfârși niciodată, însă semnul care ne arata cat de mult bun simt avem, este in modestia si multumirea interioara si atunci cand le avem si atunci cand le pierdem, astfel rămânem imperturbabili", explica psihologul Alexandru Plesea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii