Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

I M Pascu "Abordarea Politicii de securitate comuna si aparare nu trebuie sa fie doar mecanica ci si politica"

ro

10 Mar, 2010 21:02 1351 Marime text

Strasbourg, 10 martie 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat, miercuri, în plenul PE, că abordarea Politicii de securitate comună şi apărare nu trebuie să fie doar mecanică ci şi politică, restaurarea voinţei politice fiind indispensabilă pentru o PSCA de succes. Declaraţia lui Paşcu a fost făcută în cadrul dezbaterii raportului Danjean privind implementarea Strategiei Europene de Securitate şi a Politicii de securitate comună şi apărare.

"Raportul domnului Danjean are în vedere noile provocări de securitate cu care se confruntă statele membre ale UE. În acest scop, face apel la o Carte Albă care, dincolo de provocarea unei dezbateri publice, creşte profilul Politicii de securitate comună şi apărare, prin stabilirea unei relaţii mai clare între obiective şi interese pe de o parte respectiv mijloacele şi resursele folosite, pe de altă parte. Apar de asemenea -un lucru foarte bun- propuneri şi puncte concrete care necesită eforturi în continuare în domeniul militar", a declarat Ioan Mircea Paşcu.

În acelaşi timp, remarcă deputatul european, unele dintre propuneri -precum introducerea principiului "preferinţei europene" pentru achiziţiile militare şi participarea obligatorie a industriei europene de armament la viitorul sistem de apărare anti-rachetă al SUA- par aproape imposibil de reconciliat, totodată nefiind mereu practic să se răspundă la fiecare nevoie cu o nouă instituţie.

În viziunea europarlamentarului PSD, "în general, într-o Europă care a diminuat în mod constant cheltuielile militare de la finalul Războiului Rece şi cu un public mai puţin înclinat să sprijine acţiunile militare, abordarea Politicii de securitate comună şi apărare nu trebuie să fie doar mecanică ci şi politică, restaurarea voinţei politice în această privinţă fiind deci indispensabilă pentru o PSCA de succes".

"Raportul de faţă este important şi deoarece se referă la chestiunea fundamentală a rolului Parlamentului European în ceea ce priveşte PSCA, făcându-se apel la o interacţiune mai de substanţă între braţul legislativ şi cel executiv al Uniunii Europene", a conchis Paşcu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii