Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "UE trebuie sa sustina activ efortul de emancipare a femeilor nord-africane, ca parte esentiala a procesului de tranzitie"

ro

16 May, 2012 19:19 960 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare, a fost desemnata raportor virtual din partea Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, pentru avizul Comisiei pentru Dezvoltare la raportul privind situatia femeilor din Africa de Nord.

"Femeile au jucat un rol important in cursul Primaverii arabe, aflandu-se in prima linie a miscarilor de contestare a regimurilor dictatoriale. Activismul lor in favoarea libertatilor democratice a vizat si obtinerea egalitatii de gen in toate domeniile, intr-o societate in care discriminarea reprezinta, inca, regula. Este datoria noastra sa sustinem mai intensacest efort de emancipare a femeilor din nordul Africii, ca parte esentiala a procesului de tranzitie", a declarat Corina Cretu.

Europarlamentarul roman a precizat ca avizul va include o critica severa a atacurilor extremiste, indreptate impotriva militantelor care, o data cu dobandirea libertatii de exprimare, se expun unor riscuri mai mari. "E nevoie de o sustinere mai puternica din partea UE a participarii sporite a femeilor din regiune la procesul decizional. In acest sens, trebuie incurajate evolutii precum cea din Algeria, unde 145 de femei au fost alese, in urma cu o saptamana, in forul legislativ, in urma impunerii cotei obligatorii de 20% femei pe listele de candidati ale fiecarui partid", a subliniat Corina Cretu.

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a atras atentia, de asemenea, asupra problemei saraciei, in conditiile in care femeile de pe continentul african sunt cele mai afectate de criza economica mondiala. "Pentru o vecinatate sud-mediteraneana stabila, Uniunea Europeana are datoria de a se implica mai mult in sprijinirea eforturilor de concretizare a aspiratiilor la o viata mai buna, in contextul in care reducerea saraciei este un obiectiv major al eforturilorpentru dezvoltare ale comunitatii internationale. Combaterea discriminarii pe piata fortei de munca si la locul de munca poate contribui efectiv la imbunatatirea conditiei femeilor din tarile nord-africane", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii