Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG)

ro

22 Apr, 2015 09:31 935 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, în data de 21 aprilie 2015, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Urmare evenimentelor tragice din 19 aprilie a.c. din Marea Mediterană, în perspectiva Consiliului European extraordinar din 23 aprilie a.c., Consiliul Afaceri Generale a avut un schimb de opinii cu privire la rezultatele reuniunii comune a miniştrilor afacerilor externe şi ai afacerilor interne din statele membre UE, pe tema migraţiei, care a avut loc la 20 aprilie a.c. În acest context, au fost trecute în revistă măsurile avute în vedere la nivelul UE, pornind de la propunerile de acţiune imediată, ca răspuns la situaţia de criză din Mediterană, avansate de Comisia Europeană.
Un alt subiect pe agenda reuniunii a fost revizuirea Acordului Inter-instituţional privind mai buna reglementare. Principalele elemente ale propunerii de revizuire a Comisiei au fost prezentate de Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
În ceea ce priveşte viitoarele negocieri pe tema revizuirii Acordului Inter-instituţional privind o mai bună reglementare, secretarul de stat George Ciamba a reiterat deschiderea României faţă de discutarea şi agrearea unei poziţii comune a Consiliului pe acest subiect. În acelaşi timp, oficialul român a salutat scopul acestui demers care vizează îmbunătăţirea funcţionării UE şi creşterea eficienţei procedurilor de lucru la nivelul instituţiilor UE.
În context, partea română a susţinut necesitatea unei mai mari implicări a Consiliului, într-o măsură egală cu Parlamentul European, în programarea legislativă, inclusiv din perspectiva asigurării unei mai mari coerenţe inter-instituţionale în urmărirea implementării Agendei Strategice a Uniunii. În acest sens, secretarul de stat român a pledat pentru o abordare coerentă la nivelul tuturor instituţiilor UE în programarea legislativă anuală şi multi-anuală.
Referitor la principiul unei mai bune reglementări, secretarul de stat George Ciamba a reamintit necesitatea, de principiu, a urmăririi obiectivelor privind îmbunătăţirea coordonării, eficienţei şi simplificării procesului legislativ.
În marja reuniunii, miniştrii au participat la o dezbatere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe tema prevenirii radicalizării şi prezervării valorilor, în contextul demersurilor privind implementarea Declaraţiei membrilor Consiliului European din 12 februarie 2015.
În contextul aniversării a zece ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană (25 aprilie 2005), în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale a fost salutat acest moment simbolic din istoria recentă a celor două state şi a Uniunii Europene.
Secretarul de stat român a subliniat, în context, că aderarea României a demonstrat valoarea adăugată a procesului de extindere a UE, ca una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, atât pentru statele care aderă, cât şi pentru Uniune în ansamblu. A adăugat că România este, la 10 ani de la aderare, un stat cu o rată de creştere economică ce s-a menţinut în ultimii ani, cu unul dintre cele mai înalte niveluri de sprijin pentru UE şi care doreşte ca opţiunea sa proeuropeană fermă să se traducă inclusiv prin participarea deplină la politicile europene cele mai integrate, inclusiv prin aderarea la spaţiul Schengen. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii