Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Reuniunea Consiliului ministerial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

ro

15 Dec, 2023 18:42 746 Marime text
Sursa foto: MAE
  • Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 15 decembrie 2023, la cea de-a 47-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), organizată în sistem videoconferință de Președinția-în-Exercițiu a acestui for de cooperare regională, exercitată în acest semestru de către Republica Turcia.
     
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 15 decembrie 2023, la cea de-a 47-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), organizată în sistem videoconferință de Președinția-în-Exercițiu a acestui for de cooperare regională, exercitată în acest semestru de către Republica Turcia, transmite un comunicat din partea Ministerului Afacerilor Externe.

În intervenția sa, oficialul român a felicitat reprezentanții Republicii Turcia pentru încheierea cu succes a mandatului, într-un context geopolitic complex, cu impact asupra activității OCEMN. În context, a punctat consecințele securitare, socio-economice și de mediu resimțite în zona Mării Negre după declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și a reiterat condamnarea sa fermă de către România.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat realegerea în unanimitate a ambasadorului Lazăr Comănescu pentru un nou mandat de Secretar General al OCEMN, ca dovadă concretă a activităţii meritorii desfăşurate de înaltul diplomat român pentru dinamizarea cooperării economice interguvernamentale în cadrul Organizaţiei.

Totodată, a subliniat obiectivul României de a contribui la intensificarea cooperării regionale, care să consolideze interacțiunile la nivelul mediului de afaceri din statele membre OCEMN și care să conducă la o creștere a comerțului intra-regional, amintind că, în ultima decadă, relațiile comerciale între statele din zona Mării Negre au înregistrat o tendință de scădere.

De asemenea, a reiterat importanța protecției mediului și a biodiversității Mării Negre, elemente esențiale pentru dezvoltarea durabilă a statelor şi s-a referit la rolul decisiv jucat de Uniunea Europeană în asigurarea unui impact direct şi pozitiv asupra dezvoltării regionale, interconectării şi consolidării rezilienţei statelor membre ale OCEMN. În acest sens, a transmis felicitări reprezentanţilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, precum şi pentru acordarea statului de candidat Georgiei, obiective promovate de România.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a transmis susţinerea României pentru Albania, în calitate de viitoare Preşedinţie-în-Exerciţiu a OCEMN în primul semestru din 2024 și a subliniat și cu această ocazie importanța momentului aniversar de astăzi, când România și Albania sărbătoresc 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, a încheiat sursa citată.


Citește și:
România și Republica Albania aniversează 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii