Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu omologul danez Jonas Bering Liisberg

ro

14 Sep, 2023 20:35 811 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a găzduit joi, 14 septembrie 2023, o rundă de consultări politice bilaterale cu secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, Jonas Bering Liisberg.
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a găzduit joi, 14 septembrie 2023, o rundă de consultări politice bilaterale cu secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, Jonas Bering Liisberg, trasnmite un comunicat din partea insterului Afacerilor Externe.
 
Discuțiile au reconfirmat buna colaborare între cele două state, ambii oficiali reiterând interesul pentru aprofundarea dialogului politic și a cooperării pe o arie extinsă de tematici bilaterale și europene, inclusiv din perspectiva exercitării de către Danemarca a Președinției rotative a Consiliului UE în cel de-al doilea semestru din 2025.
 
Părțile au indicat deschiderea pentru valorificarea în continuare a potențialului de cooperare româno-daneză, inclusiv în relație cu transformările economice și politice profunde de la nivel european. Au fost puse în evidență oportunitățile facilitate de tranziția verde, cu profilarea unor noi domenii de apropiere între cele două state, precum și în raport cu noile tehnologii, agricultura durabilă, eficiența energetică, schimbările climatice și investițiile în infrastructură, în lumina noilor obiective de la nivel UE.
 
În ceea ce privește agenda europeană, discuțiile s-au concentrat asupra evoluțiilor generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, respectiv pe răspunsul UE la acestea. Cei doi oficiali au reafirmat sprijinul multidimensional pentru Ucraina și importanța menținerii unității de mesaj și acțiune a UE în actualul context de securitate dificil. Secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat eforturile părții române în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova, atât prin susținerea măsurilor de la nivelul UE, vizând aprofundarea integrării în Piața Unică, acordarea de sprijin financiar, respectiv susținerea proceselor de reformă necesare pentru avansarea parcursului european al celor două state.
 
În cadrul discuțiilor, a fost evidențiată importanța unei decizii politice la nivel UE privind deschiderea negocierilor de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova până la sfârșitul anului 2023, cu exprimarea convingerii că o astfel de decizie pozitivă va reconfirma viziunea strategică europeană și va reprezenta un puternic semnal de sprijin pentru cetățenii celor două țări.
 
Consultările au fost urmate de o primire de curtoazie la ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, prilej cu care demnitarul român a mulțumit părții daneze pentru reconfirmarea fermă a susținerii pentru aderarea României la spațiul Schengen, în perspectiva finalizării cu succes a acestui proces cât mai rapid, în cursul acestui an, a încheiat sursa citată.
 

Citește și:
Bucăți de drone descoperite în județul Tulcea: Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București, convocat la MAE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii