Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 20 de ani de la recunoaşterea independenţei Republicii Croaţia şi stabilirea de relaţii diplomatice

ro

19 Jan, 2012 17:27 574 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 18 ianuarie 2012, a 20 de ani de la recunoaşterea de către ţara noastră a independenţei Republicii Croaţia, urmată de stabilirea de relaţii diplomatice în luna august 1992.

Nivelul de excelenţă al relaţiilor între România şi Croaţia este susţinut prin consistenţa şi dinamica dialogului politico-diplomatic la nivel înalt: vizita oficială la Zagreb a Preşedintelui României, Traian Băsescu, vizita la Bucureşti în ianuarie 2011 a premierului croat Jadranka Kosor, precum şi vizita, la Zagreb, a ministrului român al afacerilor externe Teodor Baconschi (septembrie 2011).

Semnarea Tratatului de Aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, la 9 decembrie 2011, a constituit un moment de referinţă în evoluţia relaţiilor bilaterale dintre cele două state, Croaţia urmând să devină astfel cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.

Aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană reprezintă un model de succes al extinderii proiectului european în regiunea Balcanilor de Vest, contribuind astfel la consolidarea spaţiului de democraţie şi securitate pe continentul european.

Informaţii suplimentare

Republica Croaţia şi-a proclamat independenţa pe 25 iunie 1991, iar România a recunoscut noul stat la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Croaţia au fost stabilite în scurt timp, în luna august 1992.Ambasadorul României în Republica Croaţia este domnul Cosmin Dinescu. Ambasadorul Republicii Croaţia în România este doamna Andrea Gustovic- Ercegovac.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii