Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compozitorul Nicolae Brânduş invitat la Oldenburg

ro

15 May, 2012 23:12 884 Marime text

Institutul Cultural Român Berlin anunţă participarea compozitorului Nicolae Brânduş la colocviul "Musik unserer Zeit/Muzica timpurilor noastre" în data de 25 mai la Institutul de Muzică al Universităţii Carl von Ossietzky din Oldenburg.

Profesorul Nicolae Brânduş va realiza o prezentare despre opera lui Mircea Eliade, şi în special despre povestirea "La Țigănci" - importantă sursă de inspiraţie pentru compoziţiile sale. De asemenea, prezentarea va fi corelată cu exemplificări muzicale. Aceasta va fi însoţită de un text tradus în limba germană a libretului şi proiectat pe un ecran, împreună cu imagini din Bucureştiul de altădată. Colocviul "Musik unserer Zeit/Muzica timpurilor noastre" din cadrul Institutului de Muzică al Universităţii Carl von Ossietzky din Oldenburg este iniţiat de compozitoarea Violeta Dinescu, profesoară în cadrul universităţii. În fiecare an, aici se reunesc compozitori de muzică contemporană din ţară şi străinătate şi studenţi, pentru a-şi prezenta propriile compoziţii, ascultate şi analizate cu acest prilej de publicul larg, dar şi de specialişti din mediul academic. În cursul acestui semestru, printre invitaţii colocviului se numără, alături de profesorul Nicolae Brânduş şi Nicolae Teodoreanu (Bucureşti), Günter Kleinen (Bremen), Maren Poelman (Berlin), Ulla Levens, Günter Neubert (Leipzig), Siegrid Ernst (Bremen), Sisse Lunøe (Aarhus/Danemarca).

Nicolae Brânduş (n. 1935, în Bucureşti) a studiat pianul şi compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A urmat Cursurile de vară de Muzică Nouă de la Darmstadt (1969, 1970, 1972, 1974, 1978, 1980) şi de la Aix-en-Provence (1979). Doctor în Muzicologie al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Activitatea profesională: solist al Orchestrei Filarmonice din Ploieşti (l960-1969). Lector la Catedra de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1969-l981). Redactor la revista „Muzica" din Bucureşti (din 1981). Profesor la Catedra de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1992- 2005). Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Membru al Societăţii Autorilor, Compozitorilor şi Editorilor de Muzică (SACEM) - Paris. Membru al Comitetului Executiv al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (SIMC) (1991-1993).

Preşedintele Secţiunii Naţionale Române a SIMC (1994-2002). Lucrările sale au fost interpretate în cele mai importante oraşe din România şi din străinătate (Polonia, Ungaria,
Yugoslavia, Suedia, Germania, USA, Franţa, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Austria, Danemarca, Italia, Japonia, China, Hong Kong, Taiwan, Albania, Slovenia, Macedonia, Israel s.a. Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii