Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUCCES INTERNAȚIONAL AL COLEGIULUI COMERCIAL CAROL I, CONSTANȚA PREMIUL AL DOILEA LA CONCURSUL NASA SPACE SETTLEMENTS- 2015

ro

26 Mar, 2015 18:18 1819 Marime text
Colegiul Comercial Carol I, Constanța – prin reprezentanții săi: profesor de biologie, Luminița LUPAȘCU și profesor de limba engleză, Cristina DUMBRAVĂ, a înregistrat un succes internațional - premiul al doilea la concursul NASA SPACE SETTLEMENTS- 2015 cu proiectul ARK, HUMANITY BACKUP, clasa a X-a. Au participat elevi de clasa a X-a din cadrul Colegiului Comercial Carol I, Constanța, G [Anchor] HERGU Alexandru, SAVU Florin, și de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanța, LUPAŞCU Daniel.

Reprezentantul legal al Colegiului Comercial Carol I, Constanța, director, prof Adriana DIMA, apreciază efortul de cercetare susținut atât de cadrele didactice, cât și de elevii implicați, mai ales că unitatea de învățământ nu are o tradiție în domeniul cercetării științifice vizat de aceast concurs. Doamna director speră că acest demers va deveni o tradiție.

Proiectul a pornit de la ideea că este important să anticipăm şi să pregătim emigrarea voluntară a pământenilor către habitate confortabile amplasate pe staţii orbitale cu diametre de sute de metri sau chiar kilometri.
În proiectul ARK, HUMANITY BACKUP ne-am imaginat o staţie spaţială în rotaţie, în care forţa centrifugă să le dea locuitorilor impresia de gravitaţie normală.

Această staţie orbitală a fost concepută ca o arcă a ştiinţei, care să ofere un mediu special celor mai luminate creiere de pe Pământ pentru a lucra sinergic la rezolvarea celor mai importante probleme ale omenirii. Am numit staţia spaţială ARK deoarece ea ar funcţiona ca un adevărat back-up al omenirii, având bănci de gene pentru speciile de pe Pământ, oferind soluţii inovatoare la problemele globale prin cercetări interactive din domenii diferite, terapii pentru vârsta a treia şi nu numai, precum şi un veritabil mediu de viaţă pentru locuitorii săi.
Staţia spaţială ARK, aşa cum a fost imaginată de echipa noatră, va asigura un habitat sigur şi confortabil pentru oameni, ca o măsură preventivă în eventualitatea în care Pământul ar fi afectat de un cataclism , nu ar mai avea resurse suficiente pentru susţinerea unei anumite calităţi a vieţii sau ar fi suprapopulat.

Proiectul nostru este împărţit în opt capitole care abordează aspecte legate de:

- construirea unei baze lunare;
- stadiile de construcţie ale staţiei spaţiale;
- designul exterior şi interior al acesteia;
- condiţiile necesare pentru susţinerea vieţii (gravitaţie, oxigen, apă, hrană, energie, temperatură, ciclul noapte-zi, reciclare etc.);
- propunerea unor biodispozitive şi terapii revoluţionare pentru vârstnici şi nu numai;
- producerea unor dispozitive bioinformaţionale pentru întoarcerea ceasului biologic şi reglării genotip-fenotip;
- obţinerea cu ajutorul râmelor de biohumus, utilizat ulterior în procesul de Terraforming; adăugând solului lunar această componentă organică esenţială, şi folosind microorganisme saprofite implicate în circuitul biogeochimic al elementelor naturale importante, vom transforma treptat solul lunar într-un sol care va susţine viaţa, respectiv dezvoltarea plantelor verzi.
- Activitatea de cercetare de pe staţia spaţială ARK va duce la o adevărată revoluţie, transformând industria farmaceutică într-una spaţială, obţinând molecule active terapeutic, de puritate foarte mare, eliminând astfel efectele secundare şi adverse ale medicamentelor obţinute pe Pământ. Specialiştii de pe staţia ARK vor putea monitoriza efectele biologice ale medicamentelor obţinute în condiţii de hiper şi microgravitaţie;
- observarea biosferei de pe staţia spaţială prin măsurarea luminii emisă de plantele în dezvoltare, urmată de înregistrarea de date zilnice şi prelucrarea lor pentru a studia modificările pe termen lung.
Dispozitivele imaginate de noi: Robomitovacuum ,Space Calvin, Pestcontrol etc. pornesc de la cunoştinţe actuale de biologie, genetică şi biochimie şi pot deschide drumuri noi.

Metodele chimice de lucru necesare studiului, obţinerii şi purificării de proteine, diferite substanţe active şi medicamente, nu pot avea randamente maxime decât în microgravitaţie.
Asocierea genelor şi frecvenţelor lor cu structurile populaţiilor, cu geografia, clima şi istoria habitatelor, cu ratele evoluţioniste de schimbare şi cu influenţele umane va permite obţinerea celei mai extinse imagini posibile asupra trecutului biologic, a conservării sale în organismele existente, a imensei biodiversităţi, precum şi a posibilităţii lor de evoluţie şi adaptare.

Proiectul este o încercare de a duce sămânţa vieţii în spaţiu şi de a transforma condiţiile neprielnice, periculoase într-un mediu fertil în care viaţa poate să înflorească. Aşa cum Arca lui Noe plutea pe apele potopului, purtând toate elementele necesare restaurării ciclice, tot aşa şi staţia spaţială ARK păstrează speranţa de viaţă, ideea de casă şi acasă pentru om şi visurile lui.
Viitorul bate la uşă şi trebuie să ne pregătim pentru el, nu doar să aşteptăm să se deschidă o uşă, ci să deschidem noi mai multe uşi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii