Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

21 May, 2012 17:25 778 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 9 infracţiuni astfel:

Ţigarete nedeclarate la bordul unei nave

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit într-o magazie a unei nave ancorate în Portul Constanţa, ascunse şi nedeclarate 11.200 de ţigarete netimbrate.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţi ai D.J.A.O.V. Constanţa şi ai Căpităniei Zonale Constanţa, au efectuat în data de 19.05.2012, în jurul orelor 10.30, controlul de intrare în ţară pentru o navă sub pavilion Sierra Leone care sosise în Portul Constanţa din direcţia Ucraina.

În urma controlului au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, 11.200 de ţigarete netimbrate, care erau depozitate în saci de plastic de culoare neagră într-o magazie din prova navei.

Întreaga cantitate de ţigări, evaluată la aproximativ 6.160 lei, a fost ridicată în vederea confiscării.

Comandantul navei, un cetăţean egiptean, va fi cercetat pentru săvărşirea infracţiunilor de „colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând cã acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia" şi „deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006, privind Codul vamal al Romaniei modificată şi completată de O.U.G. 54/2010 şi art. 296, alin. l din Legea 571/2003 privin Codul Fiscal.

Transporturi ilegale de peşte şi pescuit cu plase monofilament

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat 7 cetăţeni români care transportau 120 de kilograme de peşte fără documente de provenienţă, respectiv pescuiau cu 11 plase monofilament în lungime de 350 metri.

În data de 19.05.2012, în jurul orei 11.00, în zona de responsabilitate a S.P.F. Isaccea a fost verificat în trafic un autoturism marca Opel Astra, înmatriculat în R. Bulgaria, în care se aflau E.D. de 36 ani şi C.N. de 57 ani, domiciliaţi în mun. Galaţi.

În interiorul autoturismului a fost găsită cantitatea de 83 de kilograme de peşte din specii diferite pentru care cei doi nu au putut prezenta documente de provenienţă şi transport.

În jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au verificat un autoturism marca Volkswagen Passat, condus de A.N. de 23 ani, domiciliat în mun. Galaţi, care transporta fără documente justificative 25 de kilograme de peşte din specia scrumbie.

Poliţiştii de frontieră au acţionat şi pe raza localităţii Baia din judeţul Tulcea, unde au surprins pe malul lacului Zmeica patru cetăţeni români care scoteau din apă 11 plase monofilament, în lungime de aproximativ 350 de metri.

După terminarea verificărilor, în plasele deţinute de cele patru persoane, domiciliate în localităţile Mihai Viteazu şi Sinoe, a fost găsită şi cantitatea de 12 kilograme peşte din specii diferite.

Cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, iar plasele au fost ridicate în vederea confiscării.

Cei şapte cetăţeni români vor fi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infacţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit" şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. j şi m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Drujbe susceptibile a fi contrafăcute

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit într-un autoturism două drujbe susceptibile a fi contrafăcute, pe care doi cetăţeni români intenţionau să le valorifice pe raza judeţului Constanţa.

În data de 19.05.2012, în jurul orei 12.50, în zona de competenţă a S.P.F. Băneasa a fost verificat în trafic un autoturism marca BMW, în care se aflau G.S. de 31 ani şi N.D. de 32 ani, domiciliaţi în judeţul Ialomiţa.

În autoturism au fost descoperite două drujbe fabricate în Germania care prezentau indicii că ar fi contrafăcute, despre care cei doi au declarat că le-au achiziţionat de la o societate comercială cu sediul în Bucureşti şi intenţionau să le valorifice pe raza judeţului Constanţa.

Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 1.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe numele celor două persoane a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Infracţiuni pe drumurile publice

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următoarele cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002 republicată şi Codul Penal.

În data de 18.05.2012, în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche a fost verificat, pe sensul de ieşire din ţară, un autoturism marca Ford Focus condus de B.M. de 42 ani domiciliat în localitatea Cotu Văii din judeţul Constanţa.

Şoferul a prezentat un permis de conducere din Marea Britanie care era fals.

În urma verficărilor s-a stabilit faptul că cetăţeanul român nu posedă permis de conducere, urmând a fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce nu posedă permis de conducere.

În după-amiaza aceleiaşi zile, în apropierea Porţii de acces nr. 7 în Portul Constanţa, a fost verificat în trafic un autoturism marca Mercedes Benz condus de R.S. de 47 ani, domiciliat în localitatea Agigea, care nu poseda permis de conducere.

În data de 20.05.2012, în jurul orei 03.50, în zona terminalului RO-RO din cadrul Portului Constanţa Sud Agigea a fost verificat un autocamion marca Mercedes Benz, înmatriculat în Germania şi condus de cetăţeanul turc B.S. de 52 ani.

Verificările au stabilit faptul că numerele de înmatriculare erau expirate din data de 15.05.2012, faptă pentru care şoferul turc va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie a unui autovehicul înmatriculat în alt stat sau cu numere de înmatriculare expirate, care nu are drept de circulaţie în România".

În aceeaşi zi, în jurul ore 11.30, în zona de competenţă a Grupului de Nave Mangalia, pe comunicaţia Limanu - Albeşti, a fost verificat în trafic un autoturism marca Renault Laguna, înmatriculat în Franţa şi condus de G.T. de 26 ani, domiciliat în localitatea Lăzarea din judeţul Harghita.

După verificarea documentelor a rezultat faptul că certificatul ITP al autovehicului prezenta indicii de falsificare, fiind expirat din data de 11.03.2010.

Şoferul va fi cercetat pentru sâvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii