Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traficul de persoane - „Flagelul care nu intră în hibernare"

ro

18 Oct, 2012 01:06 950 Marime text

Având în vedere gravitatea infracţiunii de trafic de persoane, dar şi a faptului că tot mai multe tinere devin victime ale acestui trafic plecând în străinătate cu vise utopice caracteristice vârstei şi trezindu-se singure printre străini, sechestrate, ameninţate, abuzate, sclave ale traficanţilor, pentru prevenirea acestei infracţiuni, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa vă recomandă să aveţi în vedere următoarele aspecte:

- Intermedierile de locuri de muncă în străinătate sunt făcute numai de firme acreditate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei sau de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

- Când primiţi o ofertă de muncă în străinătate, solicitaţi certificatul de acreditare al firmei şi încercaţi să aflaţi cât mai multe detalii despre seriozitatea firmei respective. Dacă aveţi unele îndoieli sesizaţi imediat Poliţia !

- Nu acceptaţi oferte de la necunoscuţi sau „prieteni" care vă promit câştiguri substanţiale în timp scurt, prezentându-vă „poveşti" despre persoane care s-au realizat în străinătate.

- Nu daţi curs anunţurilor din ziare, reviste, internet de genul: „Aveţi o problemă în Schengen? Rezolvări rapide" sau „Rezolvăm interdicţii spaţiul Schengen" deoarece în spatele acestor anunţuri sunt persoane sau firme care desfăşoară activităţi ilegale.

- Înainte de a vă decide să plecaţi, consultaţi-vă cu părinţii, prietenii sau alte persoane de încredere.

- Dacă sunteţi tentată să apelaţi la o agenţie de impresariat artistic, verificaţi şi solicitaţi sprijin instituţiilor abilitate pentru a verifica legalitatea acesteia.

- Mare atenţie la oferte de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine şi te răscumperi tu când ajungem acolo"! Aceste oferte conţin întotdeauna un potenţial pericol !

- Dacă încheiaţi un contract de muncă cu o firmă şi este redactat într-o limbă străină, solicitaţi traducerea acestuia şi citiţi-l împreună cu un jurist.

- Înainte de a pleca, aflaţi adresa şi numărul de telefon al Ambasadei României din ţara de destinaţie sau a organizaţiilor umanitare internaţionale ce oferă ajutor migratorilor.

- Contactaţi ambasada ţării de destinaţie şi informaţi-vă cu privire la firma, agenţia, compania care vă angajează, profilul şi legalitatea acesteia.

- Nu daţi nimănui paşaportul cu excepţia persoanelor abilitate să verifice actele de identitate.

- Când aveţi nevoie de ajutor peste hotare, adresaţi-vă ambasadelor României sau organizaţiilor umanitare internaţionale !

- Sesizaţi Poliţia când deţineţi date despre persoane autori sau victime cu implicaţii în cazuri de trafic de persoane !

INFORMAŢI-VĂ ! VERIFICAŢI ! CONSULTAŢI-VĂ !

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii