Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, o prioritate a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa

ro

07 Mar, 2013 18:48 859 Marime text
Ca şi până acum, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de poliţiştii de ordine publică asigură un climat de ordine şi siguranţă publică, prin desfăşurarea unor activităţi preventive în cadrul instituţiilor de învăţământ. Aceste activităţi constau în special în întâlniri cu elevii, cu părinţii acestora, cu minorii aflaţi în centre de plasament, fiind prezentate filme instructiv-educative, cât şi distribuite materiale cu caracter preventiv.
Poliţiştii de ordine publică verifică în continuare zonele adiacente unităților de învățământ la orele de intrare la cursuri ori la terminarea acestora, iau legătura cu directorii și profesorii în vederea identificării și prevenirii eventualelor probleme.
Întrucât există pericolul ca minorii să fie atraşi în situaţii periculoase fie din necunoaştere, fie din naivitate, poliţiştii acționează preventiv pentru a-i  conştientiza de riscurile la care se expun. Astăzi, polițiștili din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi în cadrul Liceului cu Program Sportiv ”N. Rotaru”, oferindu-le tinerilor recomandări preventive pentru prevenirea victimizării acestora cât şi pentru prevenirea delincvenţei juvenile.

Pentru a evita astfel de evenimente, nedorite de niciun părinte, vă facem câteva recomandări, care sperăm că vă vor ajuta să vă feriţi copiii de criminalitate.

Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.
Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute şi petrecerile cu consum de alcool sau alte substanţe.
Trebuie  cunoscut faptul că minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihiatrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârșirii infracțiunii.
De aceea trebuie explicat copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta (percheziţionarea locuinţei, internarea într-un centru de minori sau reţinerea în locuri cu regim de supraveghere ridicat,  ceea ce va duce implicit la privarea de libertate, întreruperea cursurilor,  menţiunea în cazierul judiciar aspect ce va crea greutăţi în ocuparea unui loc de muncă, respingere, reticenţă şi neîncredere din partea rudelor, prietenilor, cunoştinţelor fiind determinaţi să adere la grupuri cu activitate infracţională.
  Trebuie verificat de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră,  testaţi felul cum îi cheltuieşte iar dacă aveţi dubii discutaţi cu el.
Lipsa banilor sau surplusul acestora reprezintă condiţii favorizante în comiterea unor infracţiuni.
Copilul trebuie obișnuit cu exemple din viaţa de zi cu zi, părinții putând observa dacă face diferenţa între faptele bune şi  cele rele.
Nu permiteţi copiilor să vină la ore târzii acasă deoarece pot fi antrenaţi în cercuri dubioase, pretabile la comiterea unor infracţiuni sau mai rău pot fi victime ale diferitelor infracțiuni.
Verificaţi anturajul şi preocupările lor în timpul liber şi nu treceţi cu vederea când observaţi că posedă anumite obiecte străine. Verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsurile facile.
Menţineţi în permanenţă legătura cu profesorii şi urmăriţi frecventarea orelor de curs de către copilul dumneavoastră.


FERIŢI-VĂ COPIII DE ACCIDENTE

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, trebuie să-i învăţaţi pe cei mici:

- să circule numai pe trotuare;
- să nu staţioneze pe bordura trotuarelor, întrucât se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
- să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
- să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat;
- acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup ci în şir unul după altul;
- să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;
- să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
- să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani;
- în condiţii atmosferice deosebite (ploi torenţiale, ceaţă, polei, ninsoare) când vizibilitatea şi acţiunea de frânare este greoaie, să se angajeze în traversare numai după ce s-au convins că nu există nici un pericol iar conducătorii auto au observat intenţia de a traversa strada;
- dacă circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare iar dacă totuşi ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia;
-  orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă acesta nu este suficient. Trebuie să fie siguri că toţi conducătorii auto au observat intenţia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii