Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea programului educational "Mergi mai departe citind" dedicat copiilor dislexici (galerie foto)

ro

21 Apr, 2010 18:05 2913 Marime text

eu_citesc_mai_bine.jpgOMV lansează primul program social din România dedicat copiilor dislexici

  • Parteneriat între OMV şi Asociaţia Română pentru Copii Dislexici sub umbrela programului „OMV Move & Help - Mergi mai departe citind"
  • Primul portal despre dislexie din România şi reeditarea unui manual de specialitate
  • Campanie de strângere de fonduri în toate staţiile OMV din România, în perioada 15 aprilie - 15 iunie 2010

omv_move__help_mergi_mai_departe_citind.jpg20 aprilie, Bucureşti - OMV lansează „OMV Move & Help - Mergi mai departe citind", primul program social din România dedicat copiilor dislexici, prin derularea unor proiecte educaţionale în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Copii Dislexici. Parte a iniţiativei internaţionale „OMV Move & Help", programul urmăreşte informarea cu privire la dislexie în România şi susţine accesul egal la educaţie al copiilor afectaţi de această tulburare de învăţare.

În cadrul programului, OMV şi Asociaţia Română pentru Copii Dislexici lansează www.dislexic.ro, primul portal din România care cuprinde informaţii utile şi avizate de specialişti despre dislexie. În România, numărul specialiştilor în domeniu este extrem de redus şi există o singură şcoală, la Târgu Mureş, unde copiii afectaţi de dislexie beneficiază de un program de învăţare adaptat nevoilor lor specifice. De aceea, cu sprijinul OMV, a fost reeditat îndrumătorul de specialitate „Eu citesc mai bine!", realizat de un colectiv de autori din Târgu Mureş, membri ai Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici. Atât portalul cât şi manualul de specialitate vin în întâmpinarea părinţilor, dascălilor şi specialiştilor care doresc să se informeze despre dislexie şi reprezintă o sursă importantă de iniţiere în domeniul tratării acestei tulburări de învăţare.

Campanie de strângere de fonduri în toate staţiile OMV din ţară

În plus, pentru a susţine cauza copiilor dislexici din România, OMV organizează o campanie de strângere de fonduri în toate staţiile OMV din ţară, sub sloganul „Mergi mai departe citind". În perioada 15 aprilie - 15 iunie 2010, OMV invită clienţii şi publicul larg să achiziţioneze cărţile poştale OMV Move & Help, care ilustrează desene realizate de copiii de la şcoala din Târgu Mureş. Beneficiile rezultate din vânzarea celor patru modele de cărţi poştale vor fi donate Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici.

Parteneriat dedicat susţinerii copiilor dislexici

„Suntem convinşi că această iniţiativă educaţională a OMV va contribui la susţinerea unei categorii de copii defavorizată în România, cei cu dislexie, şi apreciem eforturile derulate până acum de Asociaţie, singura de profil din România. Ne bucurăm că putem veni în sprijinul acestor copii şi invităm clienţii OMV şi publicul larg să susţină alături de noi această iniţiativă", a declarat Rainer Schlang, Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Marketing.

Eva Bartok, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici şi coordonator al îndrumătorului „Eu citesc mai bine!" declara: „Deşi dislexia este una dintre cele mai frecvente tulburări de învăţare la nivel mondial, comunitatea persoanelor dislexice a fost dezavantajată până în prezent de lipsa fondurilor şi a unei informări adecvate. Astfel, iniţiativa «OMV Move & Help - Mergi mai departe citind» este cu atât mai importantă cu cât este prima de acest fel din ţara noastră".

Programul educaţional internaţional al OMV, în al şaptelea an

Programul internaţional Move & Help a fost creat în anul 2004 ca o iniţiativă a OMV, grupul energetic lider în centura de creştere europeană, şi susţine proiecte educaţionale în ţările în care compania este prezentă. Programul va fi dezvoltat şi pe viitor, având ca obiectiv principal reducerea analfabetismului funcţional şi a tulburărilor de citire severe.

Deşi dislexia este una dintre cele mai frecvente tulburări de învăţare la nivel mondial, ce afectează 1 din 10 copii, în România există un număr extrem de redus de pedagogi şi specialişti formaţi în acest domeniu. Dislexia apare indiferent de nivelul de inteligenţă iar aceşti copii au nevoie de sprijin.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.dislexic.ro şi www.omv.ro/dislexic.

Informaţii generale:

Asociaţia Română pentru Copii Dislexici

Asociaţia Română pentru Copii Dislexici a fost înfiinţată în anul 2002 de către părinţi şi cadre didactice (psihologi, logopezi, profesori, învăţători). Cu sediul la Târgu Mureş, Asociaţia are ca obiective: popularizarea şi conştientizarea existenţei reale în România a fenomenului tulburărilor de învăţare şi a cunoştinţelor legate de acesta; popularizarea metodelor adecvate de tratare; asigurarea drepturilor şi formelor de educaţie a copiilor dislexici, similare celor din ţările europene şi SUA; implementarea metodelor inovative de tratare; acordarea de sprijin copiilor dislexici şi familiilor acestora; formarea cadrelor didactice; asigurarea şanselor egale pentru copiii dislexici în învăţământ şi în societate. Printre activităţile Asociaţiei se numără: derularea diferitelor proiecte de popularizare, conştientizare şi sensibilizare; elaborare de cărţi de specialitate; cursuri de formare; supervizare; examinarea copiilor cu tulburări de învăţare; consiliere, informaţii pentru părinţi; participări şi prezentări la diferite conferinţe naţionale şi internaţionale; schimburi de experienţă.

SC OMV PETROM MARKETING S.R.L.

OMV PETROM MARKETING este prezentă în România din anul 1998, având sediul în Bucureşti şi funcţionând ca o sucursală deţinută în totalitate de OMV, grupul energetic lider în centura de creştere europeană. OMV PETROM MARKETING a creat aproximativ 2.000 de locuri de muncă prin reţeaua celor 77 de staţii OMV care reprezintă o cotă de piaţă de 9% în sectorul distribuţiei de carburanţi.

OMV este lider pe piaţa din România în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor sale şi a introdus conceptul staţiilor de distribuţie carburant ca centre multifuncţionale de servicii. Portofoliul de produse şi servicii al staţiilor OMV este unic în România şi include 75 de restaurante şi magazine VIVA, precum şi sisteme performante de spălare a maşinilor, servicii inovatoare de transfer de numerar şi plată a ratelor bancare.

OMV a fost prima reţea ecologică din România şi singura reţea care utilizează aditivi pentru toţi carburanţii, fiind şi prima companie care a comercializat carburanţii Euro 3, Euro 4 şi Euro 5, motorina de înaltă calitate produsă special pentru sezonul de iarnă - OMV Alpin Diesel şi carburantul cu cifra octanică 100 - OMV Carrera 100.

OMV Aktiengesellschaft

Cu vânzările grupului de 17,92 miliarde euro şi o forţă de muncă de 34.676 de angajaţi în 2009, OMV Aktiengesellschaft este una dintre cele mai mari companii industriale austriece listate la bursă. În calitate de grup energetic lider din centura de creştere europeană, OMV activează în 13 ţări în domeniul Rafinare & Marketing (R&M). În domeniul Explorare & Producţie (E&P), OMV activează în 17 ţări pe patru continente. În domeniul Gaze Naturale & Energie (G&E), OMV vinde aproximativ 13 miliarde m3 de gaze naturale pe an. Prin reţeaua sa de conducte din Austria, cu o lungime de 2.000 km, OMV Gas & Power transportă anual aproximativ 75 miliarde m³ de gaze naturale. Central European Gas Hub al OMV este unul dintre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa continentală, având o capacitate comercială de aproximativ 23 miliarde m³.

OMV este grupul energetic lider în centura de creştere europeană, având rezerve de petrol şi gaze de aproximativ 1,19 miliarde bep, o producţie zilnică de aproximativ 317.000 bep în 2009 şi o capacitate anuală de rafinare de aproximativ 26 milioane tone. OMV deţine în prezent 2.433 de staţii de distribuţie carburant. Cota de piaţă a grupului în segmentul de rafinare şi marketing în regiunea Dunării este în prezent de 20%.

OMV şi-a întărit poziţia de lider de piaţă în zona centurii de creştere europeană prin achiziţionarea a 41,58% din Petrol Ofisi, compania turcească lider în segmentul comercial şi de vânzări.

În iunie 2006, OMV a înfiinţat OMV Future Energy Fund, o sucursală deţinută în totalitate, pentru a susţine proiecte de energie regenerabilă cu peste 100 milioane de euro, începând astfel transformarea dintr-un grup de petrol şi gaze naturale într-un grup energetic al cărui portofoliu să includă şi energie regenerabilă.

OMV: Sustenabilitate

OMV este semnatar al U.N. Global Compact şi un susţinător activ al valorilor înscrise în Codul său de Conduită. Acestea includ un puternic simţ al responsabilităţii faţă de mediul social şi natural, în special în regiunile slab dezvoltate economic. OMV se preocupă continuu de problemele economice, de mediu şi sociale legate de operaţiunile sale într-un mod responsabil. Compania raportează activităţile sale de sustenabilitate în cadrul unui raport realizat conform normelor Global Reporting Initiative. Acest raport este publicat odată cu raportul anual.

Pentru mai multe informaţii contactaţi:

Camelia Cristache

Action Global Communications

Telefon: +40 21/224 22 70

Mobil: 0727 323 892

E-mail: camelia.c@actionprgroup.com

Dislexia - cea mai frecventă tulburare de învăţare la nivel mondial, este o tulburare de prelucrare a informaţiilor cauzată de o disfuncţie neurologică.

Ce sunt tulburările de învăţare?

Putem vorbi de tulburări de învăţare în cazul acelor copii la care rezultatele obţinute la citit-scris sau socotit rămân mult sub rezultatele aşteptate, raportate la nivelul capacităţilor intelectuale şi la efortul depus pentru învăţare.

Tulburările de învăţare pot apărea la orice nivel de inteligenţă, chiar şi la un nivel de inteligenţă superioară. Acestea nu se explică prin lipsa exersării, lipsă de motivare, factori emoţionali sau slaba pregătire a profesorilor - ele au la bază o disfuncţie neurologică, dar sunt influenţate şi de ereditate.

Disfuncţia neurologică poate fi cauzată de factori nocivi din timpul sarcinii, naşterea prematură, complicaţiile în timpul naşterii sau diferite traume şi boli care afectează sistemul nervos central în perioada copilăriei mici. Aceste afecţiuni minime ale creierului pot provoca tulburări la nivelul limbajului, motricităţii, echilibrului, schemei corporale, orientării în spaţiu şi timp, atenţiei, percepţiei vizuale, auditive şi tactile, memoriei precum şi în prelucrarea secvenţială a informaţiei. Dezvoltarea deficitară a acestor capacităţi poate apărea în diferite stadii de gravitate sau combinaţii şi constituie baza formării tulburărilor de învăţare, perturbând procesul de însuşire a abilităţilor de scris-citit şi a celor matematice.

Formele tulburărilor de învăţare:

Dislexia = tulburare de citire (citire lentă, cu greşeli, dificultăţi în înţelegerea textului citit)

Disgrafia = tulburare de scriere (scriere urâtă, cu greşeli, greşeli de ortografie)

Discalculia = tulburare de calcul

Semnele dislexiei

Nu există doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece tulburările capacităţilor parţiale apar în combinaţii variate şi grade de dezvoltare diferite. Aceste tulburări pot apărea şi sunt vizibile la nivelul dezvoltării slabe a motricităţii, echilibrului şi orientării în spaţiu, la nivelul schemei corporale, la nivelul percepţiei vizuale, auditive şi tactile, la nivelul memoriei precum şi din pricina deficienţei în prelucrarea secvenţială a informaţiei.

Terapia dislexiei

Dislexia nu se rezolvă odată cu creşterea copilului, unele caracteristici rămânând prezente pe parcursul întregii vieţi a celui în cauză. Există însă metode speciale de terapie pentru dislexie (de ex. metoda Meixner, metoda Sindelar, metoda Ayres, metoda Delacato, metoda Gosy, metoda Frostig etc.), cu ajutorul cărora simptomele pot fi ameliorate şi se pot preveni tulburările în dezvoltarea personalităţii. Totodată, există două fundamente în munca realizată cu copiii dislexici: personalitatea pedagogului şi raportarea pozitivă a acestuia faţă de copilul dislexic şi părinţii acestuia. Toate metodele de lucru sunt pe locul doi în ordinea importanţei. Succesul terapiei este influenţat, în mare măsură, de recunoaşterea timpurie a problemei şi începerea unei terapii adecvate cât mai devreme.

Dislexia în România şi în lume

În România există o singură şcoală, la Târgu Mureş, în care copiii dislexici beneficiază de un program de învăţare adaptat nevoilor lor specifice, în clase speciale de dislexie. Servicii de examinare complexă, consiliere parentală şi orientare şcolară pentru toate familiile cu copii dislexici, precum şi cursuri de formare, consiliere, supervizare pentru cadrele didactice, sunt necesare însă nu numai în judeţul Mureş, ci în toată ţara.

La nivel internaţional, educarea copiilor cu tulburări lexico-grafice este în centrul atenţiei prin recunoaşterea acestei categorii de copii şi asigurarea unor servicii specializate centrate pe nevoile lor. Ei beneficiază de diverse facilităţi, numite şi drepturi la educaţie şi integrare socială cu scopul asigurării şanselor egale.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.dislexic.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii