Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Naţională fătă tutun 19.11.2008

ro

19 Nov, 2008 21:10 2093 Marime text

Agenţia Naţională Antidrog, prin cele 47 Centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din ţară şi municipiul Bucureşti, marchează ca în fiecare an, în a III-a săptămână a lunii noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun (20 noiembrie).

Sloganul propus pentru marcarea Zilei Naţionale fără Tutun, în concordanţă cu cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este: „Tinereţe fără tutun", slogan ce face parte dintr-un apel la acţiune adresat tinerilor, decidenţilor politici, societăţii civile şi publicului larg pentru interzicerea totală a publicităţii şi promovării produselor din tutun, măsuri legislative care ar putea conduce la scăderea consumului de tutun în populaţia generală şi în rândul adolescenţilor şi tinerilor, în special.

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog,  adresează astfel un apel către actorii politici şi sociali şi către societatea civilă pentru interzicerea totală a  publicităţii, sponsorizării şi promovării producţiei şi produselor din tutun.

Astfel la sediul Centrului va fi organizată "Ziua porţilor deschise"  pentru copiii aflaţi în situaţie de risc pentru consum. Vor fi prezenţi elevi ai celor două Şcoli Speciale din municipiul Constanţa.

De asemenea, în această zi vor funcţiona cinci Puncte de informare: unul la sediul Centrului, iar celelalte patru se vor afla la Liceul Teoretic ,,Decebal" Constanţa, Grupul Şcolar de Electrotehnică si Telecomunicaţii Constanţa, Grupul Şcolar ,,I.N.Roman" Constanţa şi Grupul Şcolar de Marină ,,Al. Ioan Cuza" din Constanţa.

În cadrul acestor Puncte voluntarii, dar şi profesorii psihologi vor oferi informaţii, cu privire la consumul de tutun elevilor interesaţi de această problematică.

În cadrul Punctului de informare de la sediul Centrului va fi amenajată o urnă în care doritorii îşi pot exprima sugestiile personale cu privire la îmbunătăţirea activităţilor şi serviciilor Centrului.

În data de 21.11.2008 specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială Năvodari şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor susţine o activitate în scopul prevenirii consumului de tutun în rândul elevilor Grupului Şcolar ,,Ion Nedeleanu" Năvodari. Cu această ocazie vor avea loc dezbateri atât în ceea ce priveşte efectele consumului de tutun, cât şi a cadrului legislativ pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Conform studiului privind prevalenţa consumului de droguri în liceele din judeţul Constanţa, efectuat în anul 2007 pe un eşantion de 1000 de elevi, peste jumătate (51,5%) dintre respondenţi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, aproximativ 2 din 5 (43,5%) au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar mai mult de o treime (37,8%) au declarat că au fumat în ultimele 30 de zile.

Îngrijorător este faptul că dacă 1 din 10 elevi (9,1%) au rămas la stadiul unui consum experimental (au consumat 1-2 ori de-a lungul vieţii), 17,5% dintre adolescenţi au consumat tutun de cel puţin 30 de ori în ultimele 30 de zile.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de tutun reprezintă a II-a cauză majoră de decese din lume. Tutunul este drogul licit a cărui vânzare antrenează, după estimările producătorilor, decesul unei treimi, până la jumătate, din numărul fumătorilor, viaţa  acestora fiind redusă în medie cu 15 ani.

Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% din decesele datorate diferitelor forme de cancer.

În România se înregistrează anual cca 33 000 decese ca urmare a consumului de tutun.

Peste 650 milioane de persoane din lume pot muri datorita consumului şi dependenţei de tutun, dar alte sute de mii de oameni pot muri datorită consumului pasiv de tutun.

Anual, conform Organizaţiei Mondiale a Muncii, se înregistrează cel puţin 200 000 de decese datorate fumatului pasiv în rândul angajaţilor, iar in ţările Uniunii Europene, peste 80 000 decese.

Studiul naţional privind cunoştinţele, practicile şi atitudinile populaţiei generale cu vârsta între 15-64 ani, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, în 2007 comparativ cu 2004 2004) indică o menţinere a prevalenţei consumului de tutun în ultimele 30 zile (dependenţă de tutun), respectiv 33,6% în 2007, comparativ cu 36,5% în 2004. După apartenenţa la gen (bărbaţi/femei), persoanele de sex masculin par să fi renunţat la fumat într-o proporţie semnificativă (42,5% în 2007, faţă de 48,7% în 2004), în timp ce femeile şi-au păstrat acelaşi comportament al consumului de tutun (25,1% în 2007, faţă de 25,3% în 2004) .

În ceea ce priveşte vârsta de debut în consumul de tutun (vârsta la care fumătorii au inhalat cel puţin 1-2 fumuri), conform studiului, aceasta este de 6 ani.

În ceea ce priveşte indicatorul cerere de tratament, la nivel naţional, în anul 2007,  s-au înregistrat 1893 de cazuri de admiteri la tratament ca urmare a consumului de droguri. Dintre acestea, au fost raportate 179 de admiteri la tratament în unităţile Ministerului Sănătăţii Publice pentru consum de tutun, la nivel naţional.

În anul 2007, un număr de 15 consumatori s-au adresat Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, raportând tutunul ca  drog principal în vederea

admiterii la tratament: 9 de sex feminin şi 6 de sex feminin, 7 cu vârsta mai mică de 18 ani.

Pentru că, în fiecare an, industria tutunului alocă zeci de milioane de euro pentru comercializarea eficientă a produselor sale făcând apel la un cât mai mare număr de mijloace şi încercând să îi  „fidelizeze" pe  tineri, singura modalitate socială de contra-atac o reprezintă astfel apeluri la acţiune şi  campanii stradale de promovare a unui mesaj de tipul „Tinereţe fără tutun".  

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii