Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:29 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Ziua naţională fără tutun – 19 noiembrie 2015

ro

18 Nov, 2015 13:23 867 Marime text
Ziua naţională fără tutun – 19 noiembrie 2015. Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
 
Agenţia Naţională Antidrog (A.N.A.), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanta, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivelul judeţului Constanţa, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
 
Totodată,  având ca temă  „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanta cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare constănțene cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” , alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Astfel, vor fi desfăşurate activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul universitar şi preuniversitar din municipiul și județul Constanța, precum şi în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse la: Universitatea Ovidius din Constanța,  Școala Gimnazială nr. 18 “Jean Bart”, Școala Gimnazială nr. 37, Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Liceul “ Lucian Blaga”, Liceul “Internațional” toate din Municipiul Constanța, Liceul “ Lazăr Edeleanu” din Năvodari , Școala Gimnazială nr.1 din comuna Valul lui Traian, Liceul Teoretic “ Ion Cotovu“ și  Colegiul Tehnic “Carsium” din orașul Hârșova județul Constanța,precum și activități de tip Safe Party în zona adiacentă cluburilor și locurilor de agrement din municipiul Constanța.
 
De asemenea, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanta atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător.  Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun  şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.   
 
***
În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii