Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cultura constănțeană, în doliu. A murit un apreciat scriitor, profesor și publicist

ro

12 Mar, 2023 09:47 2663 Marime text
foto: Pexels S-a stins din viață, în Statele Unite ale Americii, pe 9 martie 2023, Ion Faiter (n. 15 martie 1936, Remus Opreanu, județul Constanța), fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”(la acea vreme Biblioteca Municipală Constanța), în perioada 1969-1971.

Absolvent, de studii filologice, Ion Faiter a fost profesor, scriitor, publicist, folclorist, și în calitate de director al bibliotecii constănțene, și-a dedicat activitatea apariției unor lucrări de referință privitoare la dezvoltarea culturală a Dobrogei. Primul volum al Bibliografiei Dobrogei a apărut în anul 1969, Faiter, fiind unul dintre co-autori. A fost membru al Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România., transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Constanța. 
Ion Faiter
Între titlurile publicate de Ion Faiter, menționăm: „Biblioteca Municipală Constanța: Istoric, colecții de publicații, instrumente de informare”, Constanța, 1969; „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească” (co-autor Constanța Călinescu), Constanța, 1979; „Popas în dimineți albastre: pagini depre orașe, munți și edificii din patria noastră”, București, 1985; „Sequoia Gigantea” (versuri), Constanța, 1992; „Monografia Liceului Mircea cel Bătrân (1896-1996)”, Constanța, 1996; „Cad piersicile” (versuri), Constanța, 2002; „Oxigen pentru alfabet: Eseuri, consemnări, profiluri,, dialoguri, studii”, Constanța, 2002; „Mitul marelui drum: Studii și culegeri de folclor”, Constanța, 2003; „Monografia Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, 2004; „Simfonie pentru elevi și profesori”, Constanța, 2005; „Grădina Linwood” (versuri), Constanța, 2007; „Dobrogea, izvor de spiritualitate: Eseu”, Constanța, 2008; „Remus Opreanu: Povestea unui sat dobrogean: Monografie”, Constanța, 2009; „Poarta zeilor (poeme), Constanța, 2010; „Manuscrise în colecții dobrogene”, Constanța, 2011; „Autograf pe o frunză de măslin”, Constanța, 2014; „Cântec de lebădă neagră (publicistică), Constanța, 2014.

Ion Faiter este autorul volumului „Liceul «Mircea cel Bătrân» - Constanța 1896-1996“ este o monografie monumentală realizată de cel care a fost un dascăl de seamă al unității constănțene în perioada anilor ‘80-‘90. Este o lucrare de referință care prezintă în principal istoria unității de învățământ, pe parcursul unui secol, dar care, în același timp, face și o radiografie a nașterii Constanței moderne, întrucât povestea instituției se împletește perfect cu cea a urbei. Operă de o incontestabilă valoare documentară, monografia relatează drumul mereu ascendent al unității de învățământ, care, prin intermediul dascălilor săi de excepție și prin realizările promoțiilor de absolvenți, a fost mereu într-un continuu proces de transformare și de evoluție. Absolvenții acestui liceu au reprezentat mereu cu cinste Dobrogea și România, iar prin realizările lor de excepție în diverse domenii de activitate și uneori prin sacrificiile lor de sânge au contribuit decisiv la scrierea unor file din istoria noastră națională.
 
Ion Faiter a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanța în anul 2018, în care a vorbit despre trecut, prezent și viitor.
 

„(...) într-o proporție sporită, ceea ce sunt și am realizat în viață s-a datorat părinților, care mi-au transmis un adevărat cult al muncii, mai cu seamă al celei fizice, atunci fiind în preajma lor. Învățătorului nu îi sunt dator cu nimic, în afară de frica ce mi-a strecurat-o, nemăsurat, în oase, cu ajutorul strigătelor care, în final, se metamorfozau în răcnete, și al bătăilor cu nuiele de corn sau din lemn înfășurat în sârmă, special realizate, ca să lase urme pe roșeața palmelor umflate ori în locurile acelea dosnice, cât de cât apărate de izmană și pantalon.
 
Mai departe, amprente „asupra devenirii“ atât la gimnaziul și liceul din Medgidia, cât, mai ales, în vremea studenției la Cluj, s-au produs într-un cadru civilizat, conform perceptelor pedagogice, umanitare, potrivit nouă, copiilor veniți din ruralitate cu cele bune și rele, dătătoare de complexe în medii citadin elevate. Pentru mine, modele comportamentiste, rămase vii în memorie, sunt fie profesori de română, istorie, limbi străine - Ion Anghel, Elena Cobalas, Nicoleta Voinescu, Constantin Olteanu -, fie cadre universitare - Leon Baconski, Liviu Rusu, Mircea Zaciu, Iosif Pervain; sau din lumea scriitorilor - Ion Agârbiceanu, Anatol Baconski, Lucian Blaga”, a răspuns regretatul poet când a fost întrebat de ce personalități au contribuit la formarea lui.

 
Puteți citi mai multe din acest interviu la secțiunea „Citește și”.
 
Citește și:
Monografie Liceul "Mircea cel Bătrân" din Constanța (1896-1996)

Interviu cu publicistul Ion Faiter „Respectul de la elev către profesor a scăzut lent, inclusiv față de sine, până a dispărut!“


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii