Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Personalități dobrogene marcante în domeniul militar – Alexandru Stoianovici, Dan Tarnovschi, Marin Trupină

ro

13 Sep, 2021 00:00 2155 Marime text

 
  • Volumul II are 168 de pagini și face parte dintr-o serie de patru astfel de cărți. 
Publicat în anul 2005 de editura Ex Ponto, „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II este o adevărată comoară. Autorii acestui volum: dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea au reușit să portretizeze, așa cum precizează și numele cărții, o serie de personalități din regiune, marcante în diferite domenii. Coordonat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța, volumul II prezintă dobrogenii care s-au făcut remarcați în politică, administrație publică, armată sau justiție.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța din 2017, una dintre autoarele cărții, dr. Constanța Călinescu, preciza:
 
„Nu pot spune că «Dicţionarul» este un demers exhaustiv. Este întemeiat însă pe o curajoasă reflecţie culturală, pe ideea acordării distincţiilor de neuitare faţă de oameni celebri, unii deschizători de drumuri în ştiinţa românească, ataşaţi de ţinutul pontic, cu rodnică activitate practică şi publicistică.“
 
Următoarele personalități cu nume mai puțin sau mai mult sonore au luptat cu demnitate și patriotism pe câmpurile războiului.
 
Alexandru Stoianovici
S-a născut pe 6 septembrie 1882 la Constanța și a decedat pe 8 ianuarie 1951 în București.
După absolvirea cursurilor secundare (1914) s-a înscris la Şcoala militară de ofițeri activi de artilerie, geniu şi marină. În 1915 a fost avansat sublocotenent şi ambarcat pe crucişetorul „Elisabeta". A participat la primul război mondial, în funcția de comandant al unei secții de tunuri. În 1917 avansat locotenent este mutat pe monitorul „Lahovary". În 1919 a deținut gradul de căpitan, îndeplinind diverse funcții în cadrul Ministerului de Război şi Diviziei de Mare pe monitoarele „Brătianu şi „Mărăşeşti", pe torpilorul „Năluca" etc.
 
După absolvirea cursului de la Şcoala de hidrografie din Genova (Italia), s-a acordat gradul de locotenent-comandor şi numit şef al Serviciului hidrografic al Diviziei de Mare. Începând cu 1.03.1935, când a primit gradul de căpitan-comandor, a lucrat la Şcoala de ofițeri de marină, apoi ca şef de stat major la Comandamentul Marinei. A fost avansat comandor (1939) şi numit succesiv, comandant al Sectorului Dunărea de Sus, şef de Stat Major la Divizia de Mare şi comandant al forțelor fluviale. A participat cu gradul de contraamiral, în funcția de comandant al Forțelor fluviale, la luptele din 23-31 august 1944, iar între 5 decembrie 1944 şi 12 mai 1945 la acțiunile de dragaj şi transport pe Dunăre.
Pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul „Coroana României" şi „Steaua României".
 
Dan Tarnovschi
S-a născut pe 8 octombrie la Constanța și a decedat pe 26 iulie la Kazinți, Ucraina. Ataşat pe lângă compania 2, a luat parte la luptele de la Verhovka. În timpul contraatacului inamic de la sud de Kozinți a căzut în linia întâi, în mijlocul ostaşilor pe care-i conducea şi îmbărbăta în luptă. Citat prin ordin de zi pe Armata 3 şi decorat post- mortem cu ordinul „Steaua României", cl. a IV-a.
 
Marin Trupină

S-a născut pe 8 iulie 1916 în comuna Olteni, județul Constanța și  a decedat pe 12 iunie 1945 în localitatea Váh, Cehoslovacia. Stagiul militar l-a efectuat între anii 1937-1939 în cadrul Regimentului 40 infanterie. A participat la războiul antifascist în calitate de comandant de grupă în aceeaşi unitate. S-a evidențiat în numeroase situații, în special în incursiunile făcute în dispozitivul inamic. În noaptea de 21 spre 22 ianuarie 1945, pe frontul din Cehoslovacia, grupa sa de ostaşi a pătruns în spatele poziției germane şi a capturat trei arme automate şi 12 prizonieri germani. Pe când se întorcea în țară, îşi pierde viața într-un accident. A fost decorat post-mortem cu medalia „Virtutea militară", cl. a Il-a.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Sursă de documentare: „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II de dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea
 
Citește și:
 
Personalități dobrogene marcante în domeniul juridic - Radu Roșculeț, Ștefan Stoenescu, I.C. Theodorescu-Valahu


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii