Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu revine, astăzi, acasă

ro

27 Oct, 2015 00:00 5112 Marime text

Celebrul tenor Vasile Moldoveanu revine acasă, la malul mării, astăzi, după aproape şase decenii.
 
Da,  nu a mai venit de mai bine de 50 de ani acasă, la Constanţa, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, ajunge, în sfârşit, acasă. Evenimentul este dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Vasile Moldoveanu s-a născut în a şasea zi din octombrie 1935, la Constanţa, într-o casă din strada Ing. Titus Cănănău, la nr. 12, astăzi, strada purtând numele anost de Salcâmilor.
A urmat cursurile primare la Școala Generală nr. 11, de pe strada Călăraşi. Îşi aminteşte de străzile pe care îi umblau paşii: Ştefan Mihăileanu, Mihai Viteazul, Panait Moşoiu, Topraisar, Gen. Eremia Grigorescu... Un cartier cu cele mai multe case din chirpici, dar văruite în alb, ca strigătul spre libertate al locatarilor împovăraţi de sărăcie.
 
A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcţionează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“, clase doar de băieţi, după moda timpului.
Vasile Moldoveanu a urcat pe scenele operelor din marile oraşe germane, din America, Franţa, Elveţia, Anglia - Covent Garden, Italia, Olanda, Portugalia, Iran, Africa de Sud. A cântat alături de artişti celebri şi în tandem, alternativ, cu Luciano Pavarotti. A colaborat cu regizori de talia lui Roman PolanskiFranco Zefirelli, Jean Pierre Ponnelle şi alţii.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul lui pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate.
 
Activitatea muzicală a tenorului Vasile Moldoveanu a fost transpusă şi în paginile unei cărţi, a cărei autoare este Ioana Diaconescu. Intitulată sugestiv „Vasile Moldoveanu: Un tenor român pe patru continente. Pasiune şi credinţă“, apariţia editorială cuprinde principalele coordonate din viaţa tenorului. 
 
Şi colegul său de liceu Ioan Roman, în cartea sa intitulată „Întâlnirea“, i-a dedicat tenorului constănţean un capitol. „Mi-l amintesc pe Lică din anii de şcoală ca pe un băiat înalt, filiform, cu tenul smead, cu un chip deosebit de atrăgător, din care ieşeau în evidenţă ochii negri, sprâncenele arcuite, maxilarul cu contur ferm şi părul uşor ondulat“, relatează acesta despre fostul său coleg, ajuns acum mai cunoscut în restul lumii decât în oraşul în care a văzut lumina zilei.
 
Unul dintre cei mai importanţi critici de specialitate ai Americii, Bruce Duffie, nota, în 1982, despre tenorul constănţean: „Revelaţia este Vasile Moldoveanu, un Luigi absolut superb. Acest Luigi al lui Vasile Moldoveanu este esenţa tenorului, asta face publicul să înnebunească, ar trebui pusă secvenţa pe orice generic al unei emisiuni despre operă!“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari