Istoria Dobrogei - Bibliografie Leo (sec. X) - „Cronografia” (II)
16 May, 2025 17:00
16 May, 2025 17:00
16 May, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
601
Marime text


Leo Grammaticus a trăit în secolul X și a scris în limba greacă o cronică universală care relatează evenimentele până la anul 948. El a folosit ca sursă o lucrare anonimă de la sfârșitul secolului VII sau începutul secolului VIII. Deoarece, în final, autorul recunoaște că a compilat, valoarea documentară a scrierii sale este „modestă”, apreciau editorii români H. Mihăescu și Gh. Ștefan.
(p. 160). ... Sub același împărat [Constantin IV 668-685] neamul bulgarilor a trecut fluviul [Dunărea], s-a despărțit de semenii lui și s-a așezat lângă Varna pe niște dealuri împădurite și în munți. Când a auzit împăratul, a pornit împotriva lor cu corăbii și cu oaste de uscat.
(p. 207). Leon Armeanul trădătorul a domnit 7 ani si 5 luni [813-820]... (p. 288). [Hanul bulgar Krum în 813 – n. e. r.] S-a întors și a împresurat Adrianopolul. După ce 1-a cucerit, a trecut peste fluviu pe mulți macedoneni [locuitori ai provinciei Macedonia] de neam, împreună cu o sumedenie de oameni din popor, și i-a colonizat pe malurile fluviului Dunărea.
(p. 231) ... A plecat, a cucerit Adrianopolul și a mutat 12 000 de bărbați în afară de femei, colonizându-i până la Dunăre. În zilele împăratului Teofil [829-842] era conducător de oști în Macedonia unul numit Cordyles. El avea și un fecior cu numele Bardas, bine făcut și ajuns la vârsta bărbăției, pe care 1-a lăsat să domnească în locul său asupra macedonenilor aflați dincolo de fluviul Dunărea. Iar el, cu un pretext oarecare, a intrat la Teofil. Împăratul 1-a primit bucuros și aflând ce dorește, a trimis corăbii să-i ia și să vină în oraș [Constantinopol]. Era pe atunci conducător al Bulgariei Valdimer, nepotul lui Krum și tatăl lui Simeon. Poporul s-a învoit împreună cu femeile și cu copiii(p. 232) să plece în țara romanilor [la sud de Dunăre]. Ducându-se bulgarul Mihail în Thesalonic, ei au început să treacă [Dunărea] împreuna cu supușii lor. Când a aflat comitele acest lucru, a trecut dincolo [Dunărea] spre a-i întâmpina cu război. Auzind macedonenii, au numit conducători pe Tzantzesşi pe Cordyles, s-au lovit cu război şi au ucis pe mulţi, iar pe unii i-au luat prizonieri. Bulgarii n-au putut trece dincolo şi au recurs la unguri, vestindu-le toate în legătură cu macedonenii. Au sosit și corăbiile împăratului spre a-i lua și aduce în capitală. Pe neașteptate s-au ivit hunii [ungurii] cu mulțimi nenumărate. Când i-au văzut, au strigat cu lacrimi și au spus: „Dumnezeule sfântului Adrian, ajuta-ne!”. Și se pregăteau să se rânduiască pentru încăierare și război. Turcii [ungurii] le-au spus: „Dați-ne toate averile voastre și duceți-vă unde doriți". Ei n-au primit, ci s-au rânduit pentru luptă și au rezistat trei zile, iar în ziua a patra au început să urce în corăbii. Văzând acest lucru, turcii i-au lovit cu război de la ora a cincea până seara. Neamul lor a fost pus pe fugă, iar macedonenii i-au urmărit. În ziua următoare au vrut să se întoarcă, dar au apărut din nou hunii spre a le face război. S-a ridicat unul dintre macedoneni, anume Leon, din neamul gemostilor, ajuns conducător de stol, și alți șefi mai mărunți dintre macedoneni și i-au pus pe fugă, apoi au venit înapoi și au intrat în corăbii; și au scăpat cu viață la împărat, au fost răsplătiți de dânsul și s-au întors în Macedonia, în țara lor de baștină.
Editorii români notează că este „probabil” o confuzie cu Malomir (831-837), contemporan cu Teofil, deoarece Vladimir a domnit în anii 889-893.
(p. 267). Cei care erau hazari [populație din sudul Rusiei europene] din oastea lui Leon[VI, împărat 886-912 – n. e. r.] au fost prinși, le-au fost tăiate nările și au fost trimiși de Simeon [țar bulgar 893-927 n. e. r.] la Constantinopol, spre rușinea romanilor. Când i-a văzut împăratul, s-a înfuriat și a trimis pe Nichita poreclit Scleros (Uscatul), împreună cu corăbii rapide, spre fluviul Dunărea, ca să dea daruri turcilor și să-i pornească la luptă împotriva lui Simeon. Nichita s-a întâlnit cu căpeteniile Arpad și Cusanes; și s-au înțeles să pornească lupta ; apoi a luat ostateci și s-a întors la împărat. Împăratul 1-a trimis din nou pe mare pe Eustatie, patrician și conducător de corăbii ; iar pe Nichifor Focas, care avea titlurile de patriciusși domesticus, (p. 268) 1-a trimis împreună cu trupele de pe uscat, și a mers până în Bulgaria. Împăratul iubea pacea și 1-a trimis după aceea la Simeon și pe Constantianachicvestorul spre a pune la cale pacea. Văzând ofensiva pe uscat și pe apă împotriva sa, Simeon l-a închis pe cvestor într-o fortăreață sub pretext că ar fi venit să-1 înșele. Turcii [ungurii] au trecut fluviul [Dunărea] în timpul când Simeon era strâmtorat de oastea lui Focas și au început a lua captivi din toată Bulgaria. Simeon a aflat de acest lucru și a pornit împotriva turcilor.
Editorii români notează că ungurii dintre Don și Nipru au invadat nord-estul Bulgariei în 895 și că amiralul Eustatie bloca gurile Dunării.
(p. 293). Deoarece bulgarul Simeonpustiia din nou Tracia, împărăteasa era îngrijorată Și se gândea cum să-1 facă să pună capăt înfumurării sale. ThanBagas a fost propus să obțină titlul de patricius și a făgăduit să-i aducă pe pecenegi [popor turcic]. El a dobândit ceea ce cerea, a luat o mulțime de daruri și s-a dus în țara pecenegilor [la nordul Dunării de Jos]. De acolo a primit ostateci și s-a întors în capitală, după ce s-a înțeles cu pecenegii să treacă fluviul și să poarte război împotriva lui Simeon.
Editorii români notează că evenimentul a avut loc în 914, când împărăteasa Zoe exercita regența imperiului în timpul minoratului fiului său Constantin IX.
Bibliografie
Leo Grammaticus ex recensione I. Bekkeri, Bonn 1842.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970(LXXX. Leo Grammaticus)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - BibliografieLeo (sec. X) - „Cronografia” (I)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii