Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Eutropius (sec. IV) - „Scurtă istorie de la întemeierea Romei”

ro

03 May, 2024 17:00 1622 Marime textEutropius a participat la campania împotriva Imperiului Persan în care a murit împăratul Iulian „Apostatul” (363). El a îndeplinit funcția de magistermemoriae(secretar) în timpul domniei lui Valens (364-378), la cererea căruia a scris în 369 o „Scurtă istorie de la întemeierea Romei” până la moartea împăratului Iovian (364).Eutropius a folosit ca izvoare pe predecesorii săi Tit Liviu și Suetoniu, precum și „Historia Augusta”, o cronică imperială pentru anii 117-284, utilizată și de Victor. Claritatea redactării și lungimea convenabilă au făcut din opera lui Eutropius un tratat abordabil și căutat, fiind tradus și în grecește și copiat în Evul Mediu.(ed. H. Mihăescu și G. Ștefan)
 
 
Cartea V
În capitolul 7, este menționată victoria romană împotriva tracilor moesi: „1.Sylla [138-78 î. H.], între timp, i-a învins în parte și pe dardani [Serbia], scordiscii[celți/Ungaria+Serbia]dalmați și moesi, iar pe ceilalți i-a primit în supunere.”
Cartea VI
În capitolul 10, este amintită prima cucerire romană a litoralului vestic al Mării Negre: „(...) [Lucullus, guvernatorul Macedoniei] și a ajuns până la Dunăre. Apoi aatacat mai multe cetățiașezate de-a lungul Pontului. A devastat Apollonia[Sozopol/Bulgaria] și a cucerit Callatis, Parthenopolis [Costinești?], Tomis, Histria și Burziaone. După terminarea războiului s-a întors la Roma. Totuși amândoi au serbat un triumf[procesiune civilo-religioasăîncinstea unui comandant roman victorios].”
Editorii români notează că Burziaone ar fi, probabil,Bizone [Kavarna/Cadrilater-Bulgaria (dat fiind că localitățile nu sunt prezentate corect în ordinea geografică de la sud spre nord).
 


Cartea VII
În capitolul 9 sunt evocate victoriile împăratului Augustus împotriva geților: „Și pe daci i-a învins în mai multe lupte...”
 
În capitolul 19 este amintită transformarea Traciei în provincie romană: „De asemenea, Tracia, Cilicia [Asia Mică/Turcia], (...), care erau sub stăpânirea unor regi prieteni,[împăratul Vespasian] le-a transformat în provincii romane.”
Editorii români notează că Tracia era provincie încă din timpul domniei lui Claudius I (41-54),
 


Cartea IX
În capitolul 4, este menționată moartea împăratului Decius în bătălia cu goții care invadaseră Peninsula Balcanică: „4.(...) După ce a domnit timp de doi ani cu fiul său, ambii au fost omorâți pe teritoriul barbar și au fost trecuți în rândul zeilor.”
Editorii români notează că bătălia a avut loc la Abritus (Moesia Inferior)/Razgrad – Bulgaria NE.
 
În capitolul 5, este evocată o scurtă revoltă în Balcani: „5.Sub domnia lor [împăratul Gallus și fiul său – n. e. r.,]Aemilianus s-a revoltat în Moesia: (...), de origine obscură, acesta a avut o domnie și mai puțin cunoscută și a murit după trei luni.”
În capitolul 8, este prezentată ocuparea Peninsulei Balcanice de către invadatorii germanici în timpul lui Gallienus (253-268): „2. Dacia, pe care Traian o alipise imperiului dincolo de Dunăre, a fost pierdută. Grecia, Macedonia, Pontul și Asia au fost devastate de goți.”
În capitolul 15, este descrisă recolonizarea la sud de Dunăre a locuitorilor provinciei Dacia din cauza presiunii barbarilor: „1.Deoarece toată Illyria[litoralul vestic al Peninsulei Balcanice] și Moesia erau devastate, și nu mai spera să o mai poată păstra, el [împăratul Aurelian] a golit provincia Dacia, pe care o crease Traian dincolo de Dunăre, Romanii pe care i-a scos de pe ogoarele și din orașele Daciei i-a așezat în partea de mijloc a Moesiei. Și astfel provincia Dacia este acum în dreapta Dunării, pe când înainte era în stânga ei.”
În capitolul 25, este menționată înfrângerea barbarilor de la nord de Dunăre și colonizarea lor la sud de Dunăre: „2.Apoi ei [augustul Diocletian(284-305) și cezarul Galerius (293-305)]au purtat diferite războaie, atât împreună cât și fiecare în parte, supunându-i pe carpi și bastarni și învingându-i pe sarmați. Din rândul acestor neamuri au așezat foarte mulți prizonieri la granițele imperiului.”
 
Cartea X
În capitolul 5, este amintit războiul civil victorios al lui Constantin I cel Mare (306-337), coîmpărat în Vest, împotriva lui Licinius, coîmpărat în Est: „5. Totuși Constantin.... a pornit război împotriva lui Licinius (308-324); și luând în stăpânire toată Dardania [Serbia], Moesia și Macedonia, a ocupat numeroase provincii...”
 
Bibliografie
EutropiBreviarium ab Urbe conditarecensuitH. Droysen, Berlin, 1879.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970(VIII. Eutropius)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.


Citește și:

Istoria Dobrogei - BibliografieIulian (sec. IV) - „Împărații”, „Elogiul împăratului Constanțius”, „Elogiul împărătesei Eusebia”, „Scrisori”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari