Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iorghiana 150 Omagiu „Apostolului neamului”, la Colegiul Naţional de Arte din Constanța

ro

07 Jun, 2021 00:00 4634 Marime text

 
Începând din anul 2001, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România omagiază – în una sau mai multe unităţi de învăţământ – pe Nicolae Iorga în cadrul unei manifestări puse sub genericul IORGHIANA.
 
În Anul Omagial Iorga, una dintre aceste omagieri a fost găzduită, pe 4 iunie, de  Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa; în faţa elevilor din clasa a IX-a A Design, manifestarea Omagiu „forţei naturii” şi „Apostolului Neamului” Nicolae IORGA, cu prilejul marcării a 150 de ani de la  „ivirea pe lume”  a „forţei naturii” şi „Apostolului Neamului” – 5/17 iunie 1871, Botoşani a fost moderată de prof. dr. Marian Zidaru, care a relevat, succint, însemnătatea cunoaşterii personalităţii marelui istoric român.
 


În cadrul manifestării, profesorul Stoica Lascu a susţinut  Conferinţa N. Iorga – Titan al Cvltvrii Româneşti, personalitate proeminentă a Istoriografiei Europene.
 
Sub forma unui dialog, făcând apel şi la unele din cărţile savantului – prezentate elevilor –, conferenţiarul a conturat, pe înţelesul liceenilor prezenţi, „personalitatea unică a Apostolului Neamului, care se situează, pentru mine, între primele cinci genii creatoare de spiritualitate românească în dimensiunea ei universală, în suita lui Cantemir, Eminescu, Brâncuşi, Enescu”. 

 
Sursa foto: prof.Stoica Lascu
 

Citește și:

Anul Omagial Iorga: N. Iorga şi Dobrogea – într-un Supliment al „României de la Mare”

#citeșteDobrogea: În urmă cu 85 de ani, în prezenţa Suveranului şi a oficialităţilor – inaugurări de edificii şi lucrări publice la Constanţa
 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari