Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Se împlinesc șase ani de la dispariția dintre cei vii a traducătorului constănțean Sarchis Jamcocian

ro

25 Jun, 2022 00:00 1978 Marime text

 
  • În urmă cu șase ani se stingea Sarchis Jamcocian, reputat traducător dobrogean. 

Născut la 12 august 1933, în Constanţa, Sarchis Jamcocian s-a remarcat ca pedagog, ziarist. Plurilingv în armeană, rusă, franceză, Jamcocian a excelat în traducerile pe care le-a publicat. Tatăl său, Garechin, croitor, a fost preşedintele Comitetului de Ajutorare al Armeniei din Constanţa, iar mama sa, Orjen, ţesătoare de covoare, născută în Constanţa.
 
1946 - după câtiva ani de studii la școala primară din Constanța, Jamcocian emigrează în Armenia cu familia şi acolo termină studiile liceale la şcoala nr. 29 din Erevan

1953 - este admis la Universitatea din Erevan, facultatea de limbi străine - limba franceză, pe care o absolvă cu rezultate foarte bune

1960 - începe să lucreze la Moscova ca traducător de limba franceză şi română în diferite organizaţii

1962 - este invitat la Erevan de ministrul culturii să organizeze şi să predea cursuri serale de limbi străine pentru specialişti. El caută pe cei mai buni specialişti de limba engleză şi germană şi manuale de specialitate, organizând aceste cursuri şi devine şef de catedră. Apoi este numit inspector metodist de limba franceză de către primărie, la inspectoratul şcolar.  

1970 - lucrează la Academie, la Institutul de istorie, pentru a redacta o bibliografie despre publicaţiile armene din diaspora. Cartea a fost editată la Erevan, iar Sarchis Jamcocian a participat activ la lucrare

1972 - după ce I.P.S. Katohikosul Vasghen I îi cere lui Jamcocian să traducă din română în limba armeană cartea lui Ştefan Ionescu „Manuc Bei Zaraf și diplomat la începutul sec. al 19-lea“, lucrarea tradusă a fost editată în Los Angeles, unde prefaţa este semnată de către Katohikos: „Pentru traducătorul perfect şi conştiincios Sarkis Jamcocian, cu apreciere şi binecuvântare“ 12/04/1991 (barehigi ev targmanici tiar Sarkis Jamcocianin gnahatancov ev orhnutiamb).

A corespondat la diferite publicaţii din Armenia şi diaspora, scriind despre oameni de vază ai culturii armene şi străini. A colaborat intens cu vestitul istoric Suren Cociarian şi s-a bucurat de prietenia acestuia.

El a fost vicepreşedinte în Comitetul de prietenie Armenia - România, o vreme a fost traducător şi consilier al Ambasadorului României la Erevan.

Sursa foto și de documentare:  „Armeni de seamă”, vol. III, de Simion Tavitian


Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Citește și:

In memoriam Sarkis Jamcocian, „traducătorul perfect și conștiincios”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari