Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală In memoriam Sarkis Jamcocian, „traducătorul perfect și conștiincios”

ro

26 Jun, 2021 00:00 3351 Marime text
 

Pe 26 iunie, se împlinesc cinci ani de la trecerea în neființă a pedagogului, ziaristului și traducătorului armean Sarkis Jamcocian.


S-a născut la 12 august 1933 în Constanţa, tatăl său, Garechin, fiind preşedintele Comitetului de Ajutorare al Armeniei (H.O.C. - HAIASTANI OGNUTIAN COMITE) din Constanţa.

Jamcocian a absolvit şcoala primară armeană din orașul natal, iar în 1946, a emigrat cu familia în Armenia, unde a terminat studiile liceale.
Este absolvent al Universității din Erevan, unde termină facultatea de limbi străine - limba franceză, cu rezultate excelente. Din 1960 lucrează la Moscova ca traducător de limba franceză şi română în diferite organizaţii.

Din 1962, este invitat la Erevan de către ministrul culturii, pentru a preda specialiștilor cursuri serale de limbi străine. Este numit apoi inspector metodist de limba franceză, la inspectoratul şcolar.

Începând cu anii 1970, lucrează la Academie, la Institutul de istorie, pentru a redacta o bibliografie despre publicaţiile armene din diaspora. Despre această carte (și alte realizări ale lui Jamcocian), găsim detalii în volumul III al seriei „Armeni de seamă”, https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/armeni-din-romania-volumul-iii-de-simion-tavitian-2665.html publicată de regretatul Simion Tavitian, neobosit promotor al personalităților de excepție din rândul culturii armene:
 
„Cartea a fost editată la Erevan şi a participat activ la lucrare. Peste câţiva ani, I.P.S. KATOHIKOSUL VASGHEN I îi cere să traducă în limba armeană, din română, cartea lui ŞTEFAN IONESCU «MANUC BEI ZARAF ŞI DIPLOMAT LA ÎNCEPUTUL SEC. AL 19-LEA». Peste doi ani cartea a fost editată în Los Angeles, unde prefaţa este semnată de către katohikos: «PENTRU TRADUCĂTORUL PERFECT ŞI CONŞTIINCIOS SARKIS JAMCOCIAN, CU APRECIERE ŞI BINECUVâNTARE» 12/04/1991 (barehigi ev targmanici tiar Sarkis Jamcocianin gnahatancov ev orhnutiamb).
A corespondat la diferite publicaţii din Armenia şi diasporă, scriind despre oameni de vază ai culturii armene şi străini . A colaborat intens cu vestitul istoric Suren Cociarian şi s-a bucurat de prietenia acestuia. Sarkis Jamcocian lucrează în continuare şi scrie articole despre diaspora armeană din România. El a fost Vicepreşedinte în COMITETUL DE PRIETENIE ARMENIA - ROMÂNIA, o vreme a fost traducător şi consilier al Ambasadorului României la Erevan.”
 
#citeşte mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian

 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ilustrație din volumul „Armeni de seamă”

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală: Bogdan Căuș, un armean „de seamă”, un creator și un om de excepție

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari