Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:09 14 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Francofonia și francofilia, vocația tradițională a României

ro

20 Mar, 2021 00:00 918 Marime text

În fiecare an, pe 20 martie, cele 84 de ţări şi guverne de pe cinci continente, având statutul de membri sau observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, sărbătoresc Ziua Internaţională a Francofoniei. Această dată marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). 

România are, prin tradiție, o vocație francofilă. Istoria sa modernă şi contemporană a fost marcată de o componentă francofonă importantă. Începând chiar din secolul al XVIII-lea, cultura şi limba franceză au pătruns masiv în educaţia membrilor înaltei societăţi româneşti, iar în sec. al XIX-lea a contribuit la edificarea instituţiilor României moderne.

În 1991 România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline a OIF, statut care i-a permis țării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Doamna Marinela Mitrenga, Președinte al Alianței Franceze Constanța, a avut bunăvoința să ne ofere câteva detalii despre activitățile instituției care marchează, chiar și în acest context dificil, sărăbătoarea internațională a Francofoniei:

„Organizată în fiecare an pe data de 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei este  o ocazie pentru iubitorii limbii, culturii şi civilizației franceze de a-şi manifesta atasamentul şi de a le celebra diversitatea şi modernitatea. Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătoriăa în lumea întreagă, atât în țările francofone, dar şi în cele în care limba franceză este mai puțin răspândită.

Alianța Franceză Constanța, ca în fiecare an, acordă o importanța deosebită acestui eveniment major, încercând să aducă în fața francofonilor şi francofililor constănțeni pe parcursul intregii luni martie acțiuni care să reprezinte un omagiu adus acestei zile.

Având în vedere contextul sanitar al acestui an, Alianța Franceză Constanța a celebrat şi va celebra acest eveniment în principal în format virtual. Acțiunile au demarat la începutul lunii martie, cu deschiderea către public a Expoziției „Héros de jeux vidéo” a tânărului Ștefan Andriuță, expoziție inaugurată cu ocazia vizitei Excelenței Sale, Doamna Ambasador Laurence AUER.

De asemenea, am lansat, în parteneriat cu Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Concursul Național  de fotografie „L’Homme et la mer”, iar în cursul zilei de luni, 22 martie, vom posta pe site-ul şi facebook-ul Alianței lucrările selectate în urma Concursului de afişe dedicate acestei zile, concurs realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța.

Iar  miercuri, 17 martie, la sediul alianței s-a desfăşurat etapa locală a Concursului Internațional „Plume d’Or”, ale cărui rezultate se vor comunica în cursul acestei săptămâni.”
 
Sursa foto: captura youtube/tvr

Citește și:

Ziua Francofoniei. Mesajul președintelui Klaus Iohannis "Francofonia nu e doar despre trecut"

 
 
Comentarii
Cele mai recente postari