Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”, de Pericle Martinescu Noaptea de Înviere, la Schitul Darvari

ro

17 Apr, 2020 00:00 5929 Marime text

Cu volumul „Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”, Pericle Martinescu alcătuiește o frescă de istorie trăită, în anii care au însemnat pentru România sfârşitul unei lumi și începutul alteia cu multe necunoscute, cu teamă şi speranţe trădate. Sunt pagini impresionante de jurnal în care autorul consemnează evenimente importante din punct de vedere istoric sau cultural, dar și trăiri răscolitoare, prilejuite de conștientizări asupra dramatismului condiției umane, momente de blazare și decepție sau clipe luminoase petrecute cu prietenii dragi.
Textul din care cităm mai jos a fost scris în aprilie 1942, cu ocazia sărbătorii de Paști, când autorul participă pentru prima oară la noaptea de Înviere, ca adult, într-un schit aflat în inima unui București confuz, sărac și trist, cu oameni luptându-se să supraviețuiască lipsurilor și să încropească, din nimic, o masă de sărbătoare.

„Duminică, 5 aprilie, Paştele.
 Am fost la Înviere. Fiindcă mă înțelesesem cu Titus să ne ducem împreună, aseară am trecut pe la ei să-i iau în oraş. Roma era în pat, puţin răcită, odihnindu-se ca să reziste peste noapte, dar şi ca să se refacă după zilele de roboteală din ajunul Sărbătorilor. Am ciocnit câte un păhărel, ca să treacă timpul, apoi am pornit spre biserică. Lumea se scurgea pe străzi valuri, valuri, îndreptându-se spre locurile unde hotărâse fiecare să facă Învierea. Tineretul se plimba prin faţa bisericilor (toate pline), puţin gălăgioşi, băieţi şi fete, unii în grupuri mari, alţii stingheri.
Noaptea era întunecoasă, fiindcă pe cer apăruseră nişte nori ce acopereau luna aflată la pătrar. Se lăsase frig, din cauza unui vânt care bătea tare. Ne-am dus la Schitul Darvari, unde am întâlnit o mulţime de poeţi şi scriitori, artişti etc. Aici, prin felul cum e aşezată biserica, s-a oficiat o înviere mai patriarhală, în inima Bucureştiului, de aceea amatorii de atmosferă au preferat să vină la schit.

 DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!  

Bisericuţa cu pereţii acoperiţi de fresci, era tixită. Un călugăr bătrân, cu o barbă albă, mare, si cu glasul stins, a ieșit cu lumina din altar, dând asistenţei să aprindă lumânările. În câteva clipe, lăcaşul s-a umplut de făclii, care ieşeau şi afară, circulau prin grădină. Un alt călugăr, în strana din dreapta, cânta frumos, cu un glas dulce, melodios, în timp ce în strana din stânga, un alt călugăr mormăia ceva pe nas, masacrând cuvintele, amestecând versetele. Când am ieşit în curte, vântul sufla si mai tare, si trebuia să acoperi făclia cu palma ca să nu se stingă. Undeva, printre ramurile neînverzite încă ale unui copac, se zărea luna, ferită de o perdea de nori. Ar fi fost şi mai frumoasă învierea aceasta, dacă ar fi fost cald, pomi înfloriţi, miresme de primăvară, și liniste în suflete. E prima pe care o fac în oraș și din anii copilăliei n-am mai fost la o Înviere. Acum însă oamenii erau obositi, fiindcă toată ziua alergaseră după carne şi ouă, iar unii păreau întristaţi din cauză că nu găsiseră.
D-na Savopol, gazda mea, mi-a trimis în dimineaţa asta o tavă cu un ceai, cozonac, ouă, un pahar de vin roşu, aducând Paştele și în camera mea solitară.”

 
#citește mai departe în „Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)
 #„Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri  și de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.



Sursa foto: Facebook/Schitul Darvari
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală: Charles Baudelaire și parfumul cuceritor al „Florilor răului”

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”, de Pericle Martinescu: Sfârșitul războiului și „noi angajamente”
 
#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu: În vizită la George Călinescu, „în laboratorul literar unde se făurește, zi de zi, marea istorie a literaturii române”

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: În volumele epurate de comuniști ni se prezintă „un popor compus din escroci, semidocți și tot felul de lichele”
 
#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: Modificarea ortografiei limbii române, susținută de „filologii” improvizați

#DobrogeaDigitală - „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii”, de Pericle Martinescu: Anton Holban, „suflet torturat” de amoruri răvășitoare
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari