Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:17 04 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii”, de Pericle Martinescu Anton Holban, „suflet torturat” de amoruri răvăşitoare

ro

10 Jan, 2020 00:00 4247 Marime text

Pericle Martinescu a avut privilegiul de a fi contemporan şi prieten cu multe dintre personalităţile vieţii culturale din România primei jumătăţi a secolului XX, jurnalele sale abundând în rememorări ale unor momente, faste sau tragice, din parcursul proximităţii autorului cu scriitori celebri.
Cităm mai jos din volumul „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii”, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, un fragment scris în ianuarie 1937, care evocă moartea prematură a romancierului Anton Holban, nepot al lui Eugen Lovinescu, stins la doar 35 de ani, în urma unei banale operaţii de apendicită.
Pericle Martinescu îl consideră pe autorul „Ioanei“ un frate întru spirit, dată fiind suferinţa amândurora de pe urma unor amoruri răvăşitoare, care le-au marcat viaţa şi creaţia.
 
„A murit Anton Holban. O veste uluitoare pentru mintea şi inima mea. Ea mi-a căzut sub ochi a treia zi după deces, prin anunţul laconic din ziar. Dacă n-aş fi citit negru pe alb, n-aş fi crezut asta, şi nici acum nu mă pot obişnui cu ideea că Anton Holban e cu adevărat mort.


S-a întâmplat fulgerător şi nu ştiu ce fatalitate mizerabilă mi-a adus această veste tocmai astăzi, când aveam mai puţin ca oricând nevoie de aşa ceva. De la moartea lui Anton Holban n-ar fi trebuit să lipsesc, ca de la moartea unui frate. Dar tocmai de aceea am lipsit, fiindcă sunt asemenea lui, fiindcă ceea ce m-a împiedicat să iau parte la incinerarea trupului său, a fost o întâmplare, una din acele întâmplări stupide şi dureroase, ce urmează altor întâmplări sublime şi înălţătoare, atât de familiare sufletului torturat al lui A. H. A fost o femeie. Irina, Ioana, L. - sunt creaţii ale noastre, ale turmentărilor noastre sufleteşti, ale orgoliului şi timidităţii, ale candoarei şi lucidităţii, ale sfâşierilor noastre interminabile...
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!


Anton Holban, tu ai fost un om serios, care ai suferit până în ultima clipă din aceleaşi motive ce mă fac şi pe mine să sufăr astăzi. Am fost doi fraţi · predestinaţi. Dar nu ţi-am spus niciodată asta.


Ne întâlneam regulat, luni seara, la „Vremea", tu erai mereu „în trecere", timid, speriat, parcă temându-te de oameni, ca şi mine. Fugeai repede, căci jos, în gangul de la intrare, te aştepta o „iubită". Ne întâlneam în fiecare joi la Ateneu, la concert, de unde erai nelipsit, la fel de solitar, stingher, cu privirile tale albastre căutând ceva ce nu se putea găsi.


Am fost şi de câteva ori şi în camera ta, de unde se vedea pe fereastră, la câţiva metri, cupola Ateneului, templul muzical unde sufletele noastre se simţeau bine, numai acolo, ca într-o oază, unde evadam săptămânal, după contactul brutal cu oamenii şi închinam totul unei femei sau trăiam intens pentru o femeie. Irina, Ioana, L. Drama aceasta nu cunoaşte decât o soluţie: moartea, căci sufletele neliniştite, ca ale noastre, nu se pot ataşa de altceva în lumea aceasta, decât de o umbră, amăgitoare şi obsedantă. Tu ai scăpat, Anton Holban. Umbrele plâng, dar tu ai găsit, în fine, liniştea. Întrebarea este însă: mai exişti oare undeva? O întrebare care mă cutremură.”
 
#citeşte mai departe în Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii
#„Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 122 de ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ilustraţie din "Romanul românesc în interviuri", lucrare apărută în 1986, sub coordonarea lui Aurel Sasu şi a Marianei Vartic

 

Citeşte şi:
 

#DobrogeaDigitală - „Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim (1936-1939). Vulcanul iubirii”, de Pericle Martinescu: „Dacă există vraci în domeniul artei, Enescu este unul”
 

#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu: În vizită la George Călinescu, „în laboratorul literar unde se făureşte, zi de zi, marea istorie a literaturii române”
 

#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu: Eugen Lovinescu, un veritabil aristocrat al Spiritului
 

#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”: Pericle Martinescu şi Eugen Ionescu - corespondenţă din Paris


 
Comentarii
Cele mai recente postari