Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:21 31 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Teatrul” Viața de noapte a litoralului românesc, de-acum patru decenii

ro

08 Apr, 2020 00:00 2748 Marime text

La ora la care scriem aceste rânduri nu se știe absolut deloc cum va arăta sezonul estival 2020, așa încât ne-am gândit că o rememorare a unei veri, fie ea și din perioada comunistă, va aduce un surâs nostalgic, în amintirea unor vremuri ce pentru mileniali par doar scenarii de film românesc.
Fragmentul ce urmează a fost scris de un reputat jurnalist al acelei perioade, Stan Vlad, colaborator la mai multe publicații, printre care și revista „Teatrul”câteva zeci de numere aflându-se și în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța, prin bunăvoința secretarului literar artistic Anaid Tavitian.
 
„Pe «litoralul anului 1981», se desfășoară o adevărată stagiune în nocturnă. Este vorba de spectacolele care au loc în elegantele baruri de noapte, la orele dinspre miezul nopții, când s-au încheiat toate celelalte reprezentații, din săli şi grădini.
Unui public potențial de peste 150.000 de persoane, i se oferă, seară de seară, opt montări de varietăți muzical-coregrafice, majoritatea susținute de teatre profesioniste de revistă, cum sunt «Fantasio» din Constanţa, teatrele muzicale din Braşov şi Galaţi, cele de estradă din Deva şi Ploieşti. Nocturnele au fost concepute special pentru cadrul şi condițiile respective; anul acesta, ținuta lor artistică este superioară celei din anii trecuţi. Să le prezentăm, pe rînd.
«Fantastic Disco Show» (barul «Internaţional» din Olimp), semnat de Comel Patrichi şi Viorel Păunescu, excelentă mostră de utilizare a tehnicii de scenă moderne, în slujba specificului genului. Un spectacol original, viu, fastuos, în care Dan Spătaru, Jeanina Matei, Marina Voica, Zoe Cîmpeanu, Mihaela Oancea, Alexandru Wilmany, Tatiana Botez, Emil Marinescu, Silvia Surdu îşi pun în valoare, cu rafinament, calitățile profesionale.
«Stele în Paradis» (pe scena multifuncțională a barului de noapte «Paradis» din Jupiter; realizator, Dorel Petcu) se bizuie pe contribuția unor cântăreți de muzică uşoară: Mirabela Dauer, Cornel Constantiniu, Gil Dobrică, Aurelian Andreescu, Mariana Ştefănescu, Petre Geambaşu (șeful formației orchestrale), Doina Spătaru, Matei Rapolti. Din păcate, partea coregrafică (o trupă a Teatrului „Fantasio" condusă de Milidi Tătaru) e nesemnificativă; doar momentele susținute de Gina Tătaru trezesc oarecare interes.
«Melody-varietăţi '81» (Mamaia; regia şi coregrafia, Doina Andronache şi Dumitru Hanea) prilejuiește o întâlnire plăcută cu Teatrul de estradă din Deva, ai cărui actori, cântăreți şi dansatori realizează o antrenantă reprezentație de echipă. O prezență agreabilă Cristian Popescu, îndeosebi
în cupletul în oare imită câțiva actori cunoscuți.
«Cezar şi Cleopatra» (barul roman «Vraja mării» din Eforie Nord): o veritabilă montare de revistă, originală, ambiantă, prin care Teatrul muzical «Nicolae Leonard» din Galați (text, Mihai Maximilian; regia, Nicolae Ciubuc) contribuie la îmbogățirea stagiunii artistice estivale a litoralului.
La barurile «Hanul piraților» şi «Orient» (Mamaia), «Pelican» (Constanța), «Calypso» (Venus), reprezentațiile au deocamdată un caracter improvizat, vădind un regretabil rabat la capitolul exigențe artistice. Să sperăm, împreună cu turiștii care-şi petrec o seară Ia aceste baruri, că în curând se va putea asista şi aici la scurte divertismente de calitate - aceasta, întrucât Teatrul de estradă din Ploiești, Teatrul muzical din Brașov şi chiar Teatrul «Fantasio» din Constanța nu şi-au spus încă ultimul cuvânt”.
 
Citește și:

Mamaia la început de secol XX. Evocări inedite (II): Imaginea mării și plaja bucuriei

 
Comentarii
Cele mai recente postari