Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:06 28 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Un grec cu afaceri în Constanța solicită cetățenie română

ro

08 May, 2020 00:00 2508 Marime text

Publicația Dobrogea Jună“, condusă, timp de patru decenii, de marele jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat, între anii 1904-1944, evenimente marcante ale devenirii Dobrogei moderne, oferindu-ne, în prezent, ocazia de a intra în atmosfera acelor vremuri, de a cunoaște preocupările sociale, administrative sau economice ale populației din tânăra provincie.
Aflăm de pildă, din numărul 241, anul XVIII, publicat la 21 octombrie 1924, că, în cadrul Ministerului Justiției, exista în acea vreme o „Comisiune de Naturalizări”, către care cetățenii străini cu afaceri în România se puteau adresa, pentru „împământenire”.
O astfel de cerere, semnată de un cetățean grec, este publicată în ediția mai sus-menționată, solicitarea fiind probabil aprobată, de vreme ce regăsim numele petentului, Nicolae Desalermo, și în „Anuarul general al Dobrogei – administrativ, comercial, industrial”, publicație apărută un an mai târziu și existentă, de asemenea, în Biblioteca Digitala ZIUA de Constanța.
 

„Conform aer.22 din legea privitoare la dobândirea și pierderea naționalității române, se publică următoarea cerere de naturalizare spre știința acelora cari ar voi să facă vre-o întâmpinare, potrivit dispozițiunilor art.23 din zisa lege:   

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

Domnule Ministru,
Subsemnatul Nicolae Desalermo domiciliat în Constanța strada Vânătorilor 7 de profesiune agent maritim de vapoare, de religiune ortodox născut în comuna Itaque Grecia în anul 1874 luna Mai ziua 10 stabilit în țară din anul 1892, respectuos vă rog să binevoiți a interveni a mi se acorda împământenirea. Alătur declarația de renunțare la protecțiunea străină, certificat de bună purtare liberat de prefectura poliției Constanța și un timbru de 2 lei pentru a se libera un certificat că am făcut această cerere.
Cu respect, NICOLAE DESALERMO

 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta


Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”

#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
 
Comentarii
Cele mai recente postari