Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:11 30 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ „Pomenitu-s-a așa ceva la noi?”

ro

14 Mar, 2020 00:00 1315 Marime text

„Dobrogea Jună“, ziarul cu cea mai longevivă apariție din Constanța, condus cu dedicare și profesionalism de Constantin N. Sarry, între anii 1904-1944, ne aduce nu doar informație valoroasă din perioada interbelică, ci, în plus, alcătuiește un tablou pitoresc al evenimentelor și instituțiilor ce funcționau, cu bune sau cu rele, în anii de început ai României moderne.
 
Numărul 217, apărut în 23 septembrie 1924, găzduiește scrisoarea unui cititor către directorul ziarului, unde se compară, sub titlul „La noi și aiurea”, atitudinea politicienilor de la noi și din Franța, fiind pusă în discuție lipsa de deschidere și de respect față de cetățeni, de care dau dovadă parlamentarii români. 

„Într’un număr recent al ziarului d-vs., ați făcut o foarte justă comparație între felul cum se cinstesc oamenii noștri politici între ei și felul cum se respectă între ei oamenii politici francezi. Ca exemplu, ați dat pe d-l Poincarré care, deși dușman politic înverșunat al d-lui Herriot, totuși i-a adus acestuia elogii în fața Parlamentului pentru munca ce a depus la tratativele din Londra și pentru patriotismul de care a dat dovadă.


Permiteți-mi vă rog să complectez cele scrise de d-vs. cu următoarea observație:
Îndată ce tratativele dela Londra au fost terminate, d. Herriot s’a simțit obligat a face în fața Parlamentului o dare de seamă amănunțită asupra tuturor chestiunilor ce au fost dezbătute, răspunzând frumos și obiectiv la toate criticele opoziției. Același lucru l’a făcut și premierul englez, și așa procedează ori de câte ori ia angajamente în numele țării.


DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!


Pomenitu-s-a așa ceva la noi?
Miniștrii noștri se duc la conferințe, tratează, angajează țara, dar nu se cred niciodată obligați a da seamă Parlamentului de ceeace au făcut. Și e foarte natural ca lucrurile să se petreacă astfel la noi, unde marea majoritate a Parlamentarilor noștri sunt numiți și nu aleși.”#citește mai departe în Dobrogea Jună, nr. 217, anul XVIII, din 23 septembrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteți parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: captura YouTube/Arhivă TVR

 

Citește și:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”


 
Comentarii
Cele mai recente postari