Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, vituperat în revista „Ovidiu”

ro

27 Apr, 2020 00:00 3543 Marime text


Fondată în 1898, de către publicistul dobrogean Petru Vulcan, revista „Ovidiu” este prima publicație de cultură apărută în spațiul danubiano-pontic, care aducea publicului din această parte de țară informații despre ceea ce se petrecea pe tărâm literar și artistic.
În numărul 3, anul V, publicat la „15 Maiu 1905”, regăsim la rubrica „cronică literară”, un articol vituperant  al unui anume „Orizabo”, care ia în discuție scrierile istoricului Nicolae Iorga, punându-i acestuia la îndoială orice credibilitate.

Se poate intui, printre rânduri, că polemica este mai veche și că autorul articolului se felicită că și alții i-au împărtășit opiniile vizavi de talentele „netalentatului” N.Iorga și a altor câțiva scriitori, la fel de „bine” văzuți de câțiva așa-zis critici ai vremii.

Reproducem (păstrând ortografia de început de secol XX) o parte din articolul ce pare acum deopotrivă ridicol și amuzant, o dovadă în plus că nici măcar marele Iorga n-a scăpat încercărilor de discreditare și defăimare la adresa numelui și nemuritoarei sale opere.

„Cine nu şi aduce aminte de cele scrise în «Ovidiu» cu privire la producţiunile şi la talentele neta- lentaţilor N. Iorga, Darie Chendi şi St. O. Iosef.
Atunci s'ar fi crezut că vreo patimă oarbă ne sileşte să ne ridicăm în potriva unor oameni cari au căzut ca o nenorocire ireparabilă pe capul sermanei noastre literaturi. Ne-am ridicat im potriva editărei execrabile şi monstruoase de către aceşti sulfatari a operilor lui Creanga, Eminescu, Ispirescu etc.
Am demonstrat D-lui Iorga cu al seu Sămănător de palamidă ce cultivă D-sa acolo, i-am dovedit ce cunoaşte şi căt se pricepe în literatură, cum i se dovedeşte zilnic de D-l Tanoviceanu, cum se pricepe în a le genealogiei, ori de D-l Sărbu în a le cercetărei istorice.
E bine, astăzi ne bucură fenomenul ce se manifestă şi care încoronează cu succes munca noastră de a face să triumfe cât mai repede adevărul - adevărul că Iorga- Chendi-Iosif n'au talent în domeniul artei, ci iscusinţă în ale negustoriei de a expune în piaţa literară marfă proastă, falşe şi trezită[…]

 

 DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF! 

 

Credem însă că timpul nu e departe când însuşi tiparul să ajungă a refuza să dea la lumină prăpăstiile de limbă, și de fond istoric ale D-lui Iorga.
Nu putem încheia această cro nică înainte de a face o observaţie justă D-lui Tanoviceanu.
In fiecare număr al «Românului literar» se luptă să ne dovedească că Iorga e un negustor, nu un literat sau istoric. Aceasta este un adevăr care nu mai are nevoe să fie demonstrat pentru a mia oară.
Dar cea ce nu găsim la locul lui este epitetul cu care graţiază pe D-l Iorga de Pripilă ori de  Venin.
Cum adică ? Dacă D-sa nu s'ar pripi, atunci ar fi în stare să producă ceva trainic? E, nu vezi că singur îţi dărămi toată opera cu un singur cuvânt? Noi nu putem admite una ca asta şi nici nu e de admis, ci punem punctu pe i, că Iorga nu va fi în stare nici odată să desăvărşească un lucru, căci n' a vroit maica natură cu dănsul. Producțiunea lui confirmă acest adevăr.”

 
 
#citeşte mai departe în revista Ovidiu, nr. 3, anul V, din 15 Maiu 1905
#revista Ovidiu
#Director fondator Petru Vulcan

Mai multe numere ale revistei Ovidiu parcurge accesând Biblioteca Digitală. 
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: captura Youtube/arhiva TVR
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - revista „Ovidiu“: Nu te mai plânge, ci ridică-te și mergi înainte!

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari