Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Metamorfoza unui vis”, de Anaid Tavitian „Puterea de seducţie a marionetei”

ro

23 Jan, 2020 00:00 3003 Marime text

Vineri, 31 ianuarie, la Teatrul de Copii şi Tineret „Căluţul de mare”, începând cu ora 11.30, are loc lansarea volumului „Aneta Forna Christu - Păpuşarul cu suflet de copil”, carte coordonată de teatrologul Anaid Tavitian.





În urmă cu aproape un deceniu, autoarea apărea pe piaţă cu o lucrare monografică despre Teatrul de păpuşi din Constanţa, Metamorfoza unui vis (prezentă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa), în care era prezent şi un subcapitol dedicat Anetei Forna Christu, actriţa-păpuşar care a împlinit de curând 80 de ani, rămânând un reper în istoria teatrului de animaţie românesc.


Iată ce portret îi făcea Anaid Tavitian, în volumul său din 2011, artistei căreia, de această data, îi dedică un întreg volum despre puterea de seducţie a marionetei:
 

„Aneta Forna-Christu este actriţa care, cu un talent cu totul şi cu totul ieşit din comun, cu suflet vibrant şi gândire profundă dăruieşte viaţă păpuşilor sale. Ea este creatoarea unei impresionante şi strălucitoare galerii de roluri, în care i-au fost admirate superbia mânuirii şi a interpretării, înaltul rafinament artistic. Este un interpret virtuoz al unor claviaturi de o fineţe chopiniană, care au strălucire şi au fost şlefuite cu mare minuţiozitate.

 

DESCARCĂ GRATUIT ÎN FORMAT PDF!

 

Prin creaţiile sale prezentate în cadrul festivalurilor internaţionale, pot spune că Aneta Forna Christu a fost un distins ambasador al teatrului românesc de animaţie. La multe dintre reuniunile de gen la care a luat parte, a fost considerată revelaţia festivalului. Perfecţiunea rolurilor ei se datorează, cred, în primul rând Sufletului cu care îşi însufleţeşte păpuşile.


Prin creaţiile sale a demonstrat că în teatrul de păpuşi posibilităţile de expresie sunt aproape nelimitate, fantezia creatoare dă cale libera oricărei încercări şi mai ales puterea de seducţie a marionetei. Cu o tehnică desăvârşită, într-o meserie unică, specială, aceea de artist mânuitor, Aneta Forna Christu şi-a pus fiecare creaţie sub semnul unei mari exigenţe. Fiecare rol al ei a însemnat ore de exerciţii inepuizabile, mult curaj, aplomb şi energie. Este artistul bolnav de perfecţiune, ce vrea mai mult, caută mai mult, nu se mulţumeşte cu puţin, se agită, se pune în priză, se «îmbolnăveşte» pentru lucrarea sa. Creator neliniştit, ştie să valorifice obstacolele, limitele…”



Alături de Anaid Tavitian şi Aneta Forna Christu, noua apariţie editorială va fi comentată de Corina Apostoleanu, Steliana Bajdechi, Constanţa Călinescu, Lică Gherghilescu, Tiberiu Roşu.


Citeşte şi:

„Păpuşa, prietena mea“ Aniversare. Aneta Forna Christu, la 80 de ani

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari