Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Păpușa, prietena mea“ Aniversare. Aneta Forna Christu, la 80 de ani

ro

13 Sep, 2019 00:00 3065 Marime text
Astăzi, Aneta Forna Christu, artista a cărei carieră s-a identificat cu Teatrul de Păpuși din Constanța, împlinește 80 de ani.
 
Născută în 1939, la Tuzla, a devenit artist mânuitor la doar 18 ani, fiind creatoarea unei impresionante galerii de roluri. A dat viață păpușilor sale în peste 100 de „partituri” și mii de reprezentări, la sediu și în deplasare, fiind admirată de fiecare dată pentru interpretare și rafinament artistic.
 
Cu o tehnică desăvârșită, Aneta Forna Christu a fost întotdeauna obsedată de perfecțiune, un creator mereu în căutarea ingredientelor care să ofere micilor spectatori, cu fiecare rol, mai multă bucurie, frumusețe și înțelepciune.
 
A colaborat cu regizori precum Claudiu Cristescu, Margareta Niculescu, Geo Berechet, Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cristian Pepino, Mona Chirilă, Philip Osment (Anglia).
 
„Dacă această doamnă ar fi trăit în Evul Mediu, ar fi fost arsă pe rug ca vrăjitoare”, spunea criticul Dinu Kivu, cu ocazia Galei Recitalurilor Păpușărești de la Botoșani, când artista a prezentat recitalul „Păpușa, prietena mea”. A impresionat atunci, ca de fiecare dată, prin magia interpretării și modul în care a însuflețit păpușa, într-o armonie fără egal între mișcare și voce, îmbogățită cu cele mai diverse inflexiuni.
 
În semn de prețuire pentru întreaga activitate, ZIUA de Constanța, i-a acordat artistei, anul trecut, Medalia „Jean Ionescu“ și placheta #RespectTeatru, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”.
 
Onorată cu Premiul special pentru teatru de păpuși, în cadrul Galei UNITER din anul 2011, Aneta Forna Christu a fost unul dintre cei mai mari artiști păpușari din România. Rolurile din spectacolele „Micul prinț”, „Copilul din stele”, „Regele cerb”, „Roxy și bătrânul leu” rămân în memoria celor care au avut șansa să se bucure de ele, precum și ca repere importante în istoria teatrului de animație românesc.
 
Portrete ale îndrăgitului artist păpușar au fost realizate de Anaid Tavitian și Jean Badea, ale căror cărți le puteți parcurge și descărca gratuit din Biblioteca digitală ZIUA de Constanța:
 
„Metamorfoza unui vis“, autor Anaid Tavitian
 
„Dulcea povară“, autor Jean Badea
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
60 de ani de teatru de păpuși la Constanța: Aneta (Nuți) Forna Christu, distins ambasador al teatrului românesc de animație

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Aneta Forna Christu (galerie foto)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii