Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:14 01 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Groasnică furtună pe Marea Neagră”

ro

26 Nov, 2021 00:00 854 Marime text
  • Un articol ce relatează pe scurt tragedia din noiembrie 1920, provocată de o furtună „groasnică” pe mare
 Sfîrșitul lunii noiembrie a anului 1920 era marcat de tragedia provocată de furia nestăpânită a Mării Negre. Mai multe naufragii, ambarcațiuni distruse și zeci de morți au îndoliat Dobrogea și au înfricoșat populația, neputincioasă în fața naturii dezlănțuite.Iată cum era prezentat succint evenimentul, pe prima pagină a ziarului „Dobrogea Jună” (14, Nr. 99, din 26 noiembrie 1920), antologat în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”.
 
„GROASNICA FURTUNĂ DE PE MAREA NEAGRĂ. Vaporul Împăratul Traian plecând din Sulina cu destinaţia Constanţa, din cauza groaznicei furtuni ce s-a dezlănţuit pe Marea Neagră, a fost nevoit să se reîntoarcă la Sulina. Vasul a avut în drum din cauza valurilor înclinaţii până la 45 de grade. El a sosit la Constanţa cu o întârziere de 5 zile. Două corăbii au naufragiat în apropiere de Varna. Ştirile sosite vorbesc de multe alte naufragii. Sunt peste 200 de pescari înecaţi şi mai multe bărci sfărâmate.”
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David

 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Sursa foto: captură youtube/arhiva tvr

Citește și:  

Iarna marinarilor Tempeste, tradiţii şi sărbători însângerate (galerie foto)
 
Comentarii
Cele mai recente postari