Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:06 25 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Gânduri din anul 1908 de la aniversarea a 30 de ani de la alipirea Dobrogei la România

ro

23 Jul, 2021 00:00 1046 Marime text
  • În volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ de Stoica Lascu sunt prezentate o mulţime de articole din perioada aceea, ilustrând evenimente care au marcat Dobrogea. 

Astfel, găsim într-un articol din „Viitorul Dobrogei“ I, nr. 30, din 1908 cuprins în carte, gândurile de atunci pentru celebrarea a 30 de ani de când Dobrogea a revenit României. Interesant este faptul că încă de atunci dorinţa de a se împlini visul României Mari era accentuată. Scris în specificul stilului narativ antebelic, textul este încă o dovadă a valorii patriotice  pe care o manifestau românii pe atunci.
 
„În ziua de 14 Noembrie s'au împlinit 30 ani de la realipirea Dobrogei la Patria Mamă.
 
Măreaţă este această zi pentru tot neamul românesc, pentru că după cinci veacuri aproape de înstrăinare această fiică răzleaţă de la sânul Patriei s'a reîntors la acelaş sân, pentru a nu mai fi înstrăinată în veci.
 
Malul drept al bătrânului Danubiu dela Silistra până la gurile lui şi până la Marea Neagră, a reîntrat în această zi din nou sub stăpânirea strănepoţilor lui Traian, sub stăpânirea urmaşilor Marelui Voevod Mircea cel Mare, a neîntrecutului viteaz Ştefan cel Mare şi Sfint cum şi a Voevodului Mihai Viteazul, care acum trei veacuri a cutreeral cu arma sa glorioasă acest pământ şi l'a recucerit.
 
Prin sângele vitejilor noştri soldaţi vărsat pe câmpiile Bulgariei pentru neatârnarea Patriei şi sub conducerea viteazului nostru căpitan şi Rege Carol I, acum 30 ele ani în ziua de 14 Noembrie, a fâlfâit mândru din nou tricolorul românesc pe acest mal al Dunării şi la Mare.
 
 Legatu-s'a malul stâng de cel drept cu fier prin podul Regele Carol dela Cernavoda, ca semn vădit, că vecinică va fi legătura fiicei răzleţite Dobrogea cu scumpa noastră Românie.
Şi acum când sărbătorim cei 30 ani trecuţi dela realipirea ei, gândul nostru al tuturora, trebue să fie vecinic îndreptat spre celelalte fiice răzleţite încă de Patria Mamă, spre cuibul unde s'a născut naţionalitatea noastră, spre fraţii noştri de pretutindeni coprinşi în hotarele etnice ale neamului românesc şi să luptăm în viitor pentru a reintra în deplinătatea drepturilor noastre istorice.
 
Cu acest gând, să salutăm cu toţii ziua de 14 Noembrie, ca o zi mare pentru noi românii, şi să sperăm că prin devotamentul cătră neamul nostru în curând vom putea să ne realizăm visul de a ne vedea uniţi cu toţii într'o Românie Mare.
 
«Viitorul Dobrogei» ( «Viitorul Dobrogei», I, nr. 30, 23 noiembrie 1908: 2)“
 
Sursă foto: Fondul Documentar Dobrogea de Ieri şi de Azi Ziua de Constanţa
 
Sursă de documentare: „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ de Stoica Lascu
 
Citeşte şi:
 
Povestea detaliată a vizitei Regelui Carol I la Liceul „Mircea cel Bătrân“ din 1913 - „În ochii săi luceşte mulţumirea“
Comentarii
Cele mai recente postari