Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 12 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Pentru a salva orașul și județul, e nevoie de conlucrare, uniune și „dezbrăcare” de patimi

ro

28 Jul, 2020 00:00 2450 Marime text
„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, volumul alcătuit de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David, a adunat între coperțile sale articole semnificative din publicația cea mai reprezentativă apărută, în prima jumătate a secolului XX, în urbea de la malul mării.

În cele aproape 500 de pagini, regăsim o selecție de texte, extrase cu acribie de pe microfilmele existente la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman" Constanţa, cititorul având astfel ocazia familiarizării cu modul în care se făcea presă în urmă cu un veac, dar și cu atmosfera și preocupările dobrogenilor din acele timpuri.
Redăm mai jos un text apărut în „Dobrogea Jună” nr.8, din 18 februarie 1912, și în care este intervievat fruntașul liberal tulcean Achile Dimitriu, în contextul primelor încercări de coagulare a liberalismului în noua provincie românească și a apropiatelor alegeri din toamna anului 1912, când dobrogenii au fost chemați pentru prima oară să-și aleagă reprezentanții în Parlament.
 
 
„Astăzi, când suntem în ajunul intrărei în viaţa politică, vroind să cunosc mai de aproape situaţia partidului naţional liberal, am crezut nemerit să obţin un interview dela d. A. Dimitriu, fruntaş local, membru în comitetul executiv al partidului şi membru în comitetul de redacţie al ziarului «Lupta». 
Adresându-mă deci d-lui Achil Dimitriu, şi întrebându-l care e situaţia partidului naţional-liberal, d-sa îmi răspunse: 
- Partidul nostru fiind format dintr-un bloc de oameni serioşi şi cu greutate, situaţia lui este din cele mai frumoase. Ca Dobrogeni suntem legaţi de acest partid prin recunoştinţa şi în fapt ne vom manifesta aceste sentimente când nevoia o va cere. 
- Dar ca formaţiune de partid, în fapt, existaţi ?
- În Tulcea, formaţiunile şi situaţiunile partidelor acum încep a se înfăptui; aceasta cu atât mai mult, cu cât, chiar dacă existau până acum grupări cu anumite vederi politice, totuşi peste aceste grupări erau în neactivitate, întrucât nici n-aveau raţiune de a fi. Acum însă, când Dobrogea va fi scoasă de sub regimul legilor excepţionale, când primele alegeri parlamentare bat la porţile României trans-dunărene, acum ar fi trebuit să avem în sânul nostru şi elementele intelectuale serioase şi independente, cari să ne vie în ajutor: căci, în principiu, prin omul politic, eu înţeleg pe bărbatul independent din toate punctele de vedere, căci numai el e călăuzit, în politică, de principii - la ceilalţi importând numai interesul… 
 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF

 
Cea mai mare greşală - şi o socot o greşală criminală, - este că pretinşii politiciani în Tulcea n-au lăsat pe edili, nici pe prefecţi, să intre şi să continue acţiunile predecesorilor lor. Altfel, am fi văzut Tulcea scoasă din starea de orientalism în care se găseşte astăzi. Aci, trebuia o conlucrare comună, dezbrăcaţi toţi de patimi, strâns uniţi la un loc, să salvăm oraşul şi judeţul din toate punctele de vedere. Din nefericire însă, cei cari puneau beţele în roate, erau tocmai acei cari nu au nici o legătură cu oraşul, şi cărora puţin le pasă de soarta Dobrogenilor. Nu uitaţi şi de misiunea grea pe care o are un prefect la Tulcea, şi din punctul de vedere naţional. Ei bine, în drumul lor, reprezintanţii guvernelor totdeauna au fost împiedicaţi de aceste mici secături, aşa că din cauza lor, ne găsim astăzi atât de înapoiaţi. La această stare de lucruri, au contribuit şi guvernanţii noştri, cari au neglijat Dobrogea în mod criminal.
- Ce credeţi asupra viitoarelor alegeri ?
- Asupra acestei chestiuni, în principiu pot spune că interesul cel mare al adevăraţilor locuitori ai provinciei ar fi ca cel puţin o jumătate din reprezentanţii Dobrogei să fie recrutaţi dintre Dobrogeni în măsură de a stărui pentru ridicarea şi înflorirea provinciei anexate; nu trebue să ajungem să fim daţi ca de zestre. Părerea mea este, că alegerile vor avea loc cel puţin peste un an, de oarece, nici recursurile nu-s terminate: oricând vor fi însă, cred că ele vor fi libere, căci conservatorii n-au interes să preseze alegerile în Dobrogea, ei având majoritate în parlament. 
Acestea sunt importantele declaraţiuni ale d-lui Achil Dimitriu, pe cari am încercat să le redau cât mai exact şi pentru cari am mulţumit din inimă şi în numele «Dobrogei june», distinsului meu interlocutor.” 
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: arhiva ICEM Tulcea 
 
Citește și:
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari