Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:11 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David „O sfânt ideal al dreptăţii, câte nelegiuiri se săvârşesc în numele tău!”

ro

29 Jul, 2020 00:00 1541 Marime text

„Dobrogea Jună. Caleidoscop” este volumul care a adunat între coperțile sale o selecție de articole semnificative din publicația cea mai reprezentativă apărută, în prima jumătate a secolului XX, în urbea de la malul mării.

Din cele aproape 500 de pagini antologate, am ales un text apărut în „Dobrogea Jună” din 3 mai 1941, scris de Al. Gherghel, fost prefect, decan al Baroului de Constanța, dar și jurnalist și poet, sensibil la necazurile și suferințele semenilor.

Intervenția este prilejuită de proiectata reformă a justiției în societatea românească, cu reducerea „legiuirilor existente, dela haosul şi amalgamul prezent, la câteva cărţi, înăuntrul cărora să se găsească pe scurt şi pe înţelesul tuturora, nimic mai mult decât atâta cât va fi absolut necesar, ca fiecare individ să ştie aceia ce constitue drepturile sale cât şi îndatoririle sale.”
 
 

 „Multă lume, la noi, mai confundă încă, DREPTATEA cu JUSTIŢIA. Dar Justiţia n'a fost şi nu este decât instrumentul prin care se încearcă a se aduce, în domeniul realităţii, eternul şi veşnic schimbătorul scop: Dreptatea.
Nimic n'a fost în viaţa socială, mai relativ şi mai supus îndoielii obşteşti, ca acest suprem ideal al dreptăţii. Pe vremuri, şi poate şi astăzi încă, rumânul, nu se sfia, şi nu se sfieşte, să spuie acelui ce-l întreabă de nevoile şi suferinţele sale: - Vrem o leacă de dreptate! Şi nu de puţine ori, îl auzim zicând: - Apoi dreptate e asta?
Mi s-a'ntâmplat şi mie, pe vremea când făceam şi eu o ţâră de politică, să'ntreb pe cei din preajma mea: - Măi fraţilor! şi la urma-urmei, cam ce-aţi dori voi să vă facă cei de la cârmă? Răspunsul era aproape unanim: - Vrem dreptate! ... Astfel, am înţeles, că toate necazurile omului, toate neajunsurile lui, toate greutăţile întâmpinate într-un trai mizer şi anonim, toate suferinţele, în fine, tot ce nu era cum ar fi dorit omul să fie, erau atributele luptei fără isbândă, eternă şi îngrijorătoare, pentru cucerirea dreptăţii pe pământ!
Şi-mi ziceam: Această mulţime nătângă cere tocmai aceia ce nu se poate împlini nicicând! Căci în minte îmi flutura, atunci, dictonul celebru: - O sfânt ideal al dreptăţii, câte nelegiuiri se săvârşesc în numele tău! ...
Fac şi aceste însemnări ale mele, parte din cele mai dureroase constatări şi crestături pe răbojul unui om necăjit.
Nu există însă oboseală şi renunţare în marile bătălii ce se dau în decursul existenţei umane, pentru dobândirea câştigului. Caleidoscop final al cauzei. Ştim cu toţii că, chiar în timpul din urmă, Conducătorul Statului a însărcinat pe colaboratorul său, emeritul jurisconsult Mihail Antonescu, cu întocmirea celor necesare unei complecte refaceri şi reforme a Justiţiei noastre. Desigur, aceasta tocmai în vederea aşezării unei cât mai bune şi mai complecte dreptăţi la noi în ţară. Se preconizează astfel reducerea legiuirilor existente, dela haosul şi amalgamul prezent, la câteva cărţi, înăuntrul cărora să se găsească pe scurt şi pe înţelesul tuturora, nimic mai mult decât atâta cât va fi absolut necesar, ca fiecare individ să ştie aceia ce constitue drepturile sale cât şi îndatoririle sale. Atât faţă de el şi de familia sa, cât şi faţă de societatea în care trăieşte.
Un nepreţuit bine se va înfăptui astfel, prin reforma anunţată. Dar în acelaşi timp şi Justiţia, ca organ de asigurare a vieţii proaspăt întocmite, va fi supusă unei profunde şi definitive revizuiri. Incapacitatea şi mediocritatea nu vor mai avea ce căuta în forurile respective. Acel ce va fi chemat, de azi înainte, să reprezinte, cum spunea Xavier de Maistre, pe Dumnezeu pe pământ, va trebui să fie, el, în prim rând, un suflet şi o minte de elită. O selecţie riguroasă se va impune în prealabil.

 

   DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF 

 

Poate că n'ar fi rău să nu se primească, în ordinul judecătoresc, nimeni, înainte de a fi făcut un stagiu efectiv de câţiva ani în ordinul avocaţilor. Judecătorul de mâine va fi avut astfel prilejul să facă mai intimă cunoştinţă, şi cu suferinţele omului, şi cu greutatea traiului şi cu valoarea muncii şi cu adevărul ce stă la baza reală a dreptăţii. Şi va învăţa, în prefaţa carierei sale, să fie nu numai drept, dar şi înţelegător al sufletului altuia!

Poate că tot astfel, judecătorul viitorului, nu va mai spune, pe tonul vagmistrului, avocatului bătrân, care cere ceva realizabil, şi deloc ilegal: - «Nu se poate! nu discut! am terminat!»
Aceste toate constituiau, pe vremuri, caracteristicele judecătorului său, Rău, nu sever. Şi răutatea n'are ce căuta în templul dreptăţii. Mai ales că rumânul are şi vorba: «Tot omul prost e şi rău». Ori, nimic nu e mai dăunător în viaţa unei societăţi, ce tinde spre progres, decât prostia!”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
 #„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.     
DREPTURI DE AUTOR   a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.   b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.   

Sursa foto: arhiva ZIUA de Constanța


Citește și:

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Vizita unui ministru „energic și expeditiv”  

„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „S-au culcat săteni și s-au sculat orășeni” 

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Examene de angajare, la Prefectura județului Constanța – oare erau „pe bune”? 

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași   

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României
 
Comentarii
Cele mai recente postari