Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:05 03 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Constanţa, de Tudor Șoimaru Manual de seducție, la mare

ro

07 Jul, 2020 00:00 1397 Marime text


În urmă cu aproape un secol, scriitorul Tudor Şoimaru publica un volum de reportaje despre Constanța, ilustrat cu fotografii pitorești aparţinând lui Nicolae Tomescu.
Cartea, scrisă cu talent livresc, dar având și importanță documentară, are parfumul epocii interbelice și ne lasă o mărturie fermecătoare despre orașul de la malul mării, cu oamenii și poveștile lor.
Unul dintre capitole, intitulat „Arta de a iubi… la plajă” expune o adevărată lecție de seducție, inspirată de marele Ovidiu și a sa „Ars Amandi” - secrete mici sau mari pe care orice bărbat îndrăgostit ar trebui să le știe, pentru a-și cuceri cu mai mare ușurință femeia visurilor.
 

„lncearcă întâiu terenul printr'un bileţel dulce. Fă aşa ca acest întâiu mesagiu să-i arate tot ceea ce sbuciumă sufletul tău. Să conţie toate cuvintele pe care amanţii le întrebuinţează. Şi oricare ţi-ar fi ranguI, nu ezita să te umileşti, să te cobori până la cele mai joase rugăminţi.
În adăstarea răspunsului ei, examinează-te în oglindă. Pentrucă nu uita: unei femei trebue să i te arăţi la ceasul potrivit şi numai atunci când socoteşti că fizicul tău te serveşte.
Este o eroare - spune poetul - să crezi că numai plugarii sau navigatorii trebue să consulte vremea. După cum sămânţa nu trebue încredinţată pământului în orice anotimp; după cum o corabie prea uşoară nu poate fi lăsată în voia valurilor furioase ale mării, tot aşa o femeie nu trebue atacată oricând. Mai întotdeauna, ajungi uşor la ţintă dacă aştepţi momentul favorabil. Iar acest moment propice, singură oglinda ţi-l şopteşte, ea care îţi trimite imagina.
Or, dacă eşti de abia sosit în Constanţa, nu te aventura. Dacă pielea ta este încă albă ca a fetelor crescute în umbra sălilor de pension, dacă razele soarelui nu ţi-au pus încă muşcătura sângerată pe umeri sau pe nas, fii prudent: După cum un obraz alb nu stă bine unui marinar, după cum nu-i stă bine nici plugarului care toată ziua stă expus intemperiilor, tot aşa pentru tine, care vrei să obţii în lupta ce-o porneşti, coroana de măslin, un obraz alb ar fi o ruşine . Bărbaţi, nu uitaţi: la mare, orice amant trebue să fie brun, arămiu. Arămiul este coloarea care convine dragostei!
Poate că ea nu va răspunde scrisoarei tale. Nu toate femeile au darul scrisului ca marchiza de Sevigne sau ca principesa Palatină. Nu toate femeile pot fi un Georges Sand. Nu dispera însă. Urmăreşte-o a doua zi în oraş, pe plajă. Urcă, la ora mesei pe terasa Cazinoului. Mesele sunt acolo atât de strânse una de alta şi atât de puţine, încât norocul îţi poate surîde. Du-te mai de vreme şi ocupă o masă. Şi aşteaptă…
«Eu nu-ţi ordon să faci amantei tale cadouri costisitoare şi bogate. Cumpără-i mai bine câteva fleacuri de nimic, dar frumoase şi mai ales la momentul potrivit.» Tot ce poate fi mai uşor la Constanţa! Nu uita bazarurile orientale de pe strada Carol. Oricând vei putea încânta pe o femeie cu o brăţară de metal, sau un colier de chihlimbar, amintiri ale unui Orient de cartă poștală. Amant de profesie, sau ocazie, rolul tău nu este prea uşor. Trebue să dozezi gesturile ca spiţerul heroina şi cuvintele, mai ales cuvintele: «Cuvintele tale să ştie să exprime pasiunea ce te consumă, şi orice mijloc e bun dacă îţi convingi iubita. Nu uita că prin meşteşugite flaterii te poţi insinua în inima ei, asemeni pârâului ce se strecoară sub malul care l-a stăpânit. Nu uita să-i lauzi faţa, părul, degetele şi piciorul. Nici măcar fecioara n'ar putea rămâne insensibilă la elogiul frumuseţii ei».
Dar nu numai cuvintele, ci şi actele tale. Gândeşte bine la tot ceea ce faci. Nu-ţi spune, de exemplu, niciodată: azi nu mă duc s'o văd. E zăpuşeala prea mare. Soarele arde prea puternic. N'aş vrea să capăt insolaţie. Fă aşa ca să te vadă încontinuu; să nu audă decât glasul tău. Zi, noapte, stai lângă ea. Şi numai atunci când ai dobândit convingerea că te-ar putea regreta, depărtează-te, pentru ca lipsa ta să-i dea neliniştea. Dă-i un moment repaos. Nu uita că şi pământul dacă îl laşi să se odihnească, întoarce mai târziu îndoit sămânţa şi că un pământ arid bea apele ploilor cu aviditate.”

 
#citește mai departe în Constanța,de Tudor Șoimaru


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:

#citeşteDobrogea Constanţa de altădată - cafenele cu pescari şi cu poveşti (galerie foto)

 

Comentarii
Cele mai recente postari