Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:57 24 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Azi, omul s’a obişnuit să cugete după indicaţiile ziarului său favorit”

ro

13 Oct, 2020 00:00 1528 Marime text
 
În ediția VII 1926-1927 a „Anuarului presei române și al lumei politice”, https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/anuarul-presei-romane-si-al-lumei-politice-1926-1927-editia-vii-2569.html - una  dintre primele publicații românești, tipărite și distribuite în mediile comerciale, industriale și financiare din țară și din străinătate - descoperim un articol privind rolul presei în educația publicului și influența „gazetelor favorite” asupra modului de percepție a realităților sociale și politice din epocă.

„Ziarul a ajuns cel mai puternic element de educaţie şi instruire al poporului”, este de părere autorul materialului, care remarcă accelerarea ritmului vieții „moderne” din urmă cu aproape un secol, context în care oamenii nu mai au răbdare să se informeze și să citească „studii migăloase”, rezumându-se la „indicațiile”, luate de-a gata, din presa care, astfel, capătă o mare responsabilitate în educarea și orientarea publicului cititor.
 

„Ritmul vieții moderne e caracterizat prin o accelerare din ce în ce mai vie, mai pronunţată.
Exigenţele vieţei trepidante din epoca electricităţii, telegrafiei şi telefoniei fără fir, aeroplanelor şi submarinelor impun omenirii o întrebuinţare cât mai raţională a timpului.
Azi, mulţimea nu mai are răgazul meditaţiilor adânci a studiilor meticuloase ; ea este preocupată continuu numai pentru îndestularea nevoilor mereu crescănde ale obştei, ale indivizilor. Un fel de tailorism intelectual, instinctiv, stăpâneşte minţile şi energiile omului modern, care caută a obţine misiunea de rezultate, în toate acţiunile sale, intelectuale sau materiale, cu minimum de sforţări.
Puţini sunt acei cari au putinţa de a întreprinde studii migăloase de a acumula în linişte şi încet cunoştinţe cât mai variate. Iată de ce în societăţile moderne publicaţiile periodice, ziarele şi revistele, au luat tot mai mult locul cărţii voluminoase.
Ziarul în special a ajuns cel mai puternic element de educaţie şi instruire al poporului.
El nu e numai un simplu informator, care ne aduce la cunoştinţă faptele şi întâmplările, ci şi un sfătuitor, un îndrumător în lumea ideilor, o călăuză în fenomenele sociale şi politice.

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF  

Azi, omul s’a obişnuit să cugete după indicaţiile ziarului său favorit şi chiar să primească d’a gata opiniile, când a căpătat încrederea în acel ziar.
Ideile pătrund astfel repede în massa cetăţenilor şi se formează o opinie publică care poate înrăuri mersul treburilor obşteşti.
Prin răspunederea sa mare, prin pătrunderea sa în toate straturile sociale, prin varietatea conţinutului şi prin apariţia sa zilnică, ziarul este azi cea mai puternică pârghie mai puternică ca şcoala, cartea şi biserica — în educaţia poporului.”


#citeşte mai departe în -„Anuarul presei române și al lumei politice 1926-1927", ediția VII
# G.Tufă
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

 
Citeşte şi:
 

#DobrogeaDigitala -„Anuarul presei române și al lumei politice 1926-1927", ediția VII: Cei dintâi apostoli ai Dobrogei

 

Comentarii
Cele mai recente postari