Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1930-1931 și 1931-1932) Pe vremea când cărțile „odată luate de un elev, sunt ţinute mult, în care timp le citesc şi familia şi rudele elevilor”

ro

02 Jun, 2020 00:00 4017 Marime text

Bibliotecile unităților de învățământ constănțene sunt depozitarele unora dintre cele mai valoroase lucrări lăsate posterității de personalități ale culturii românești, volume care ar fi imperios să fie digitalizate.
Cu totul specială este cea a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, care în anul 1914 punea la dispoziția publicului o „sală de lectură luminată și încălzită cu un program de la 8-10, seara”.

Tot în acea vreme, biblioteca s-a îmbogățit cu donația colonelului Marin Ionescu Dobrogianu, autorul volumului „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea”, premiat de Academia Română (56 volume, reviste, atlase și hărți au stat la baza scrierii acestei importante lucrări monografice), după cum am aflat de la Ionela Simula, bibliotecar la Colegiul „Mircea”, și care ne-a pus la dispoziție un amplu articol.
Astăzi ne-am oprit la „Darea de seamă asupra bibliotecii” redactată, în urmă cu nouă decenii, de elevul N. Mihăileanu, din clasa a VII-a, și publicată în Anuarul
Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1930-1931 și 1931-1932)
:

 

„Biblioteca elevilor liceului a funcţionat şi în acest an, în condiţii normale -după regulamentul impus de soc. «I. L. Caragiale».
Numărul cărţilor a sporit dela 660, numărul de anul trecut, la 800, dintre care 200 sunt din literatura franceză si un număr neînsemnat în limba germană şi engleză.
Acest spor de 140 de volume a fost realizat în mare parte prin cumpărare de cărți noui, pe lângă aceasta 50 ne-au fost date din biblioteca d-lor profesori şi un număr minim de donaţii.
În inventare au fost trecuți 1450 elevi, care au luat 2633 cărţi, ceea ce vine în medie, cam două cărți de fiecare dată.
Acest număr 1450 trebue interpretat în sensul că biblioteca avea cel puţin 250 de cititori, cari au luat cărți de mai mult de trei ori în cursul anului. Şi într-adevăr, erau unii care veneau în fiecare săptămână, alţii însă veneau, rar de tot, după ce erau de mai multe ori înştiinţaţi să-şi înapoieze cărțile. Însă, prin regularitatea avizelor scrise, ni s'au înapoiat toate cărție de elevii care le țineau peste termenul hotărît, de două şăptămâni.
Dealtfel, acest procedeu a avut un efect minunat, dovadă este numărul minim de cărţi care au lipsit la control.
Cifra 2633 de cărţi înseamnă într'o primă aproximaţie, că toate cărţile au circulat prin mâna elevilor, de cel puţin trei ori.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

De fapt, sunt cărţi care n'au eşit deloc din rafturi, altele care puteau fi consultate de elevi numai în localul bibliotecii, dar altele, cele mai multe, aveau o circulaţie foarte mare. În deosebi cărţile lui Sadoveanu, Cezar Petrescu, Rebreanu, nu se aflau niciodată la locul lor în rafturi. Cărţile care circulă mai mult nu sunt însă tocmai şi cele mai des cerute. Acestea, odată luate de un elev, sunt ţinute mult, în care timp le citesc şi familia şi rudele elevilor. În genere, elevii din cursul inferior iau foarte des, dar nu ştiu totdeauna ce să aleagă. Deşi au cărţi potrivite în biblioteca clasei respective, vin de cele mai multe ori să ceară cărţi cari nu cadrează cu clasa lor. Pe lângă aceasta au şi obiceiul de a iscăli cărţile citite. Erau însă necesari, căci se mulţumeau cu cărţile din „Biblioteca pentru toţi", pe care le ocoleau cei din cursul superior. Și afară de literatură, se mai citea puţină istorie.
Pentru a se evita ruperea sau murdărirea copertelor cărţilor, s'au îmbrăcat în coală albă toate cărţile, la începutul anului. Că măsura luată' a fost necesară, ne arată faptul că multe cărţi au trebuit să fie de mai multe ori, îmbrăcate.
Nici revistele nu erau dispreţuite. În deosebi, «Les Annales» erau foarte apreciate din cauza figurilor, mai ales după ce am primit un mare număr de reviste noui. Pentru aceleaşi cauze s'a abonat biblioteca la revista «Boabe de grîu», şi s 'au reînoit abonamentele la «Viaţa românească» şi «Gazeta matematică.
În rezumat, putem spune că biblioteca a fost o necesitate bine simţită de elevi, cari se puteau cultiva astfel, cu folos, paralel cu activitatea şcolară”.
 
#citește mai departe în Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1930-1931 și 1931-1932):
 
# Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1930-1931 și 1931-1932)
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

In Memoriam Pavel Chihaia, la 98 ani de la naștere: „Regret foarte mult că, probabil, odihna mea de veci va fi departe de acest cimitir”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari