Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Operum Tomus III

ro

01 Nov, 2021 00:00 1755 Marime text

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina  și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.

Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”
 

Cea mai valoroasă ediție ovidiană din fondul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” este datată 1664. A fost tipărită la Amsterdam de către celebrul Daniel Elzevir. Titlul complet al cărții este Publii Ovidii Nasonis Operum. Tomus III. In quo Fastorum Lib. VI, Tristium V, Ex Ponto IV, Dirae in Ibin, etc. Cartea debutează cu o adresare către cititor, Amice lector, în care acesta este anunțat că va citi mai întâi un calendar roman, cu sărbătorile antice corespunzătoare fiecărei zile, pentru a fi introdus în atmosfera primei opere din volum, Fasti, care tratează subiectul sărbătorilor romane tradiționale, originea și rolul lor în mentalul colectiv roman. Sunt prezentate două scurte texte despre biografia lui Ovidius. Acestea sunt urmate două elegii ale unor renascentiști italieni celebri: prima îi aparține lui Angelo Poliziano, despre exilul și moartea poetului, iar a doua, lui Iulius Caesar Scaliger, tot pe tema exilului, imaginată ca o adresare directă a lui Ovidius către Augustus. Urmează operele Fasti, Tristia, Ex Ponto, Ibis, în versiune latină, fără traducere. Publicat într-o perioadă în care limba latină era limba de cultură a Europei, volumul lui Elzevir a avut cu siguranță un public numeros, interesat de lectura în original a unui poet admirat și rivalizat în Renaștere. Formatul cărții este foarte mic, pentru a putea fi purtată chiar și în buzunar. Cartea a fost recondiționată de către membrii Asociației „Ștefadina” din București, apoi scanată prin eforturile Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, ale asociației menționate și ale ziarului „Ziua de Constanța”. În prezent, se află la dispoziția publicului, prin acces liber, pe site-ul bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
 
Despre Florentina Nicolae (CV)
Florentina Nicolae este profesor universitar, doctor abilitat în cadrul Departamentului de Filologie română, limbi clasice și balcanice, Universitatea „Ovidius” din Constanța. Este specializată în limba latină și istoria literaturii române vechi. Încă din anul 1996, s-a remarcat ca preparator universitar, un an și jumătate mai târziu devenind asistent universitar asociat. Ani la rând, până în prezent a urcat pe treptele ierarhiei universitare, fiind asistent universitar, lector, apoi conferențiar.
 
Pasiunea și experiența sa au propulsat-o în funcția de director al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, de la începutul anului 2021. A colaborat timp de șase ani cu Academia Română, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, din postul de cercetător științific. Este doctor în Filologie, cu distincția Magna Cum Laude. A urmat diverse stagii de pregătire în străinătate, în Polonia, Olanda, Franța și Bulgaria. A primit nenumărate premii și a participat în proiecte importante pentru lumea academică, unde a fost inclusiv coordonator.
A editat operele latinești ale lui Dimitrie Cantemir, între care și câteva  ediții princeps, precum „Curanus” și „Locaobscura...”.Pentru edițiile critice de opera istorice și filosofice, în anul 2019, a primit premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române.
 
Volumul are 308 pagini (11,3 MB) și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
 
 
Citește în format integral

141


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari