Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „L’Officine ou repertoire general de pharmacie practique“, de Francois Dorvault, Edouard Defacqz și Rene Weitz

ro

29 Dec, 2021 00:00 14450 Marime text

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”. 
 
Volumul „L’Officine ou repertoire general de pharmacie practique“, ediția a XVII-a,  prezintă, în peste 2000 de pagini scrise exclusiv în limba franceză, diferite metode, procedee și informații necesare practicării farmaceuticii. Publicată în anul 1928, la editura Vigot Frères, tomul însumează o multitudine de lucrări științifice scrise de Francois Dorvault, farmacist francez, fondator și director al „Pharmacie centrale de France“, Edouard Defacqz, doctor în științe, doctor în farmacie, șef al catedrei de chimie la Facultatea de Farmacie din Paris, inspector asistent al Farmaciilor de Asistenţă Publică și Rene Weitz, doctor în medicină, licențiat în științe, asistent la Facultatea de Farmacie din Paris, farmacist la dispensarele de Asistență Publică.

Francois Dorvault (n. 1815 - d. 1879) este cel care a inițiat proiectul „L’Officine ou repertoire general de pharmacie practique“ publicând prima ediție a cărții în anul 1844. După dispariția lui Dorvault din anul 1879 au continuat să apară ediții ale cărții, ultima, a XXXI-a ediție, fiind publicată în 1995.
 
Autorii descriu cartea ca fiind „o lucrare care rezumă toate cărțile necesare pentru practicarea farmaciei; un volum care în sine ar putea fi considerată o mică bibliotecă farmaceutică, unde farmacistul ar găsi toate informațiile necesare pentru nevoile zilnice a profesiei sale“.
 
Este structurată pe patru parți după cum urmează:

Des documents mathematiques, physiques et chimiques
De dispensaire pharmaceutique
L’appendice pharmaceutique
La pharmacie legale
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 2060 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

371


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari