Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Acces universal la informație „Informații care au contribuit la ceea ce suntem astăzi”

ro

27 Jan, 2021 00:00 2371 Marime text

 
  • Într-o lume în continuă și rapidă schimbare, este vital să avem repere solide. Este vital să știm de unde venim, unde suntem și ce trebuie să lăsăm pentru viitor urmașilor noștri. Iar cultura este liantul ideal. Ca ființe umane, suntem produsul geneticii, dar ca cetățeni, suntem produse ale culturii și civilizației, suntem acum suma tuturor faptelor culturale și civilizaționale ale predecesorilor noștri.

De aceea, este bine să ne cunoaștem istoria, este bine să ne cunoaștem cultura, este bine să cunoaștem ceea ce ne-au lăsat înaintașii. Proces dificil, totuși, ținând seama de ritmul vieții de zi cu zi. 

În acest sens, demersul colegilor de la ziarul ZIUA de Constanța este binevenit și binefăcător, în acest timp.

Într-o lume în care dacă „nu ești pe net, nu exiști”, digitalizarea unor publicații ieșite, din păcate, din circuitul cultural cotidian, interesând un cerc restrâns de specialiști doar, aduce la cunoștința publicului iubitor de cultură informații care au contribuit la ceea ce suntem astăzi. Prin digitalizarea acestora se deschide un cerc care se închide în momentul accesării acestora de către cititori.

Fondul documentar Dobrogea de ieri și de azi, aparținând Bibliotecii virtuale a ziarului ZIUA de Constanța, pune astfel la dispoziția unei categorii largi de cititori, utilizatori ai noilor medii digitale de cunoaștere, date, fapte, evenimente și chiar povestiri din trecut care conturează imaginea unei lumi apuse astăzi, dar pline de farmec.

Personal, apreciez acest demers cu atât mai mult, cu cât am contribuit direct la acesta, ca reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Am putut afla direct ceea ce se dorește, cum sunt plănuite etapele de realizare, care este cantitatea de muncă înglobată în această acțiune și care este scopul final: oferirea de informații publicului. Și exact această latură a acestui demers cultural m-a atras de la început – ideea de a oferi informații într-un mod dezinteresat, doar pentru a nu se pierde și doar pentru a cunoaște.

Și modul de a pune în practică ideea este în total acord cu direcția înspre care se îndreaptă lumea noastră. Se deschide astfel posibilitatea ca informațiile oferite să ajungă diferite generații de cititori, diferite în mentalitate, dar având ca numitor comun dorința de a cunoaște.

Concluzionând, este un demers ziaristic, cultural și educațional win-win, binevenit în peisajul cultural constănțean și care, în modesta mea opinie, cere o continuare și, de ce nu, o amplificare.

Aurel MOTOTOLEA,
Director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari