Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:17 07 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Hristoitie au şcoala moralului

ro

11 Nov, 2021 00:00 4601 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.

 


Cartea Hristoitie au şcoala moralului, care „învaţă toate obiceiurile şi năravurile cele bune“, este scrisă de scriitorul, editorul, culegătorul de folclor, compozitorul și profesorul de muzică religioasă Anton Pann. Volumul este scris în limba română, cu caractere chirilice, în versuri, și reprezintă un cod al manierelor elegante sau, mai simplu zis, un îndreptar de bună-cuviință.  Despre versurile din Hristoitie au școala moralului, Nicolae Iorga declara, în stilul său inconfundabil: „Stihuri rele de citit, bune de urmat“.
Așadar, volumul prilejuiește o serie de reflecții asupra raportului dintre nivelul moravurilor și cel al culturii sufletești, dintre progresul civilizației materiale și vetustețea regulilor bunei-cuviințe etc.
Recondiționarea volumului s-a realizat prin grija membrilor Asociației „Ștefadina“ din București, iar ulterior, prin eforturile Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“, ale asociației sus menționate și ale ziarului „ZIUA de Constanța“, Hristoitie au şcoala moralului a lui Anton Pann a fost scanată, astfel încât potențialul cititor o poate regăsi, cu ușurință, nu doar în sala de patrimoniu, ci și pe site-ul Bibliotecii.
 
Despre Carmen CIORNEA (CV)
Carmen CIORNEA este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța. A publicat până-n prezent 10 volume de autor: „Hieroschemamonk Daniil Sandu Tudor - mystical poet“ (București: Editura Eikon, 2021);Voia semnelor”, (Ploiești: Editura Rocart, 2021); „Priest Daniil Sandu Tudor - a microhistory of the resistance during the communist totalitarianism“ (Budapesta: AB-ART Publishing House, 2020), „Să nu fiți căldicei!“ Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952) (Editura Eikon, București, 2018), „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică“ (Editura Eikon, București, 2017), „(Dez)legarea ochilor“ (Editura ExPonto, Constanța, 2017), „Chipul Rugului Aprins“ (Editura Eikon, București, 2015), „Chipul «Rugului Aprins» dăltuit în memoria vie a ucenicilor“ (Editura Vasiliana ʼ98, Iași, 2014), „Argumentele unei generații“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2014), „Judecata mieilor“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2012).
Concomitent, a susţinut o bogată activitate publicistică şi de cercetare ştiinţifică: studiile, articolele sau eseurile autoarei regăsindu-se în volumele unor manifestări științifice internaționale și naționale, jurnale sau reviste culturale și cu profil spiritual.

Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Retorica (Buda)
 
 
Volumul are XXX pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
Citește în format integral

48

Comentarii