Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:38 07 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Evangheliar

ro

14 Nov, 2021 00:00 3197 Marime text

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.Evangheliarul, așa cum o vădește și titlul, este o carte de altar de maximă importanță, care conține în cele 640 de pagini scrierile cele patru evangheliști, dispuse în ordinea succesiunii lor din Noul Testament.

Pagina de gardă a volumului (între copertă și pagina de titlu) este reprezentată de icoana lui Iisus Hristos, iar paginile de titlu ale celor patru evanghelii sunt precedate de icoanele celor patru sfinți evan­gheliști. Fiecare pagină a Evangheliarului este împodobită cu frontispicii rafinate, în care se combină ingenios stilizări vegetale și geometrice.

Astfel, Evangheliarul este o invitaţie în vremuri de odinioară, către obârşia scrisului literar românesc, o cale de a reflecta nu doar la tâlcul dogmelor creștine, valențelor superioare ale credinței, ci și la tainele cu care orice text vechi este investit. Totodată, ilustrațiile îi reliefează inestimabila valoare și din punctul de vedere al artei grafice românești. Nu în ultimul rând, studierea volumului poate facilita răspunsurile potrivite la întrebări precum: Cum se înfăţişa limba română în textele de la începutul secolului al XIX-lea? Prin ce modalităţi s-au constituit primele noastre scrieri? Sau cât de unitară şi „normată” era limba din tipăriturile acelor vremuri?

Recondiționarea acestui volum în limba română cu caractere chirilice s-a realizat prin grija membrilor Asociației „Ștefadina” din București,  iar ulterior, prin eforturile Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, ale asociației sus menționate și ale ziarului „ZIUA de Constanța”,  Evangheliarul a fost scanat, astfel încât potențialul cititor îl poate consulta nu doar în format fizic, în sala de patrimoniu a Bibliotecii, dar și în varianta digitalizată printr-un simplu click.
 
 
Despre Carmen CIORNEA (CV)
Carmen CIORNEA este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța. A publicat până-n prezent 10 volume de autor: „Hieroschemamonk Daniil Sandu Tudor - mystical poet“ (București: Editura Eikon, 2021);Voia semnelor”, (Ploiești: Editura Rocart, 2021); „Priest Daniil Sandu Tudor - a microhistory of the resistance during the communist totalitarianism“ (Budapesta: AB-ART Publishing House, 2020), „Să nu fiți căldicei!“ Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952) (Editura Eikon, București, 2018), „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică“ (Editura Eikon, București, 2017), „(Dez)legarea ochilor“ (Editura ExPonto, Constanța, 2017), „Chipul Rugului Aprins“ (Editura Eikon, București, 2015), „Chipul «Rugului Aprins» dăltuit în memoria vie a ucenicilor“ (Editura Vasiliana ʼ98, Iași, 2014), „Argumentele unei generații“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2014), „Judecata mieilor“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2012).
Concomitent, a susţinut o bogată activitate publicistică şi de cercetare ştiinţifică: studiile, articolele sau eseurile autoarei regăsindu-se în volumele unor manifestări științifice internaționale și naționale, jurnale sau reviste culturale și cu profil spiritual.

Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 640 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
 
 
 
 
Citește în format integral

22

Comentarii